Informatie en advies over stratenmakers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als je zelf van plan bent een bestrating aan te leggen in je tuin, dan zal je gereedschap aan moeten schaffen. Hoeveel dat hangt af van de grootte van de klus, hoe ingewikkeld het is en hoe vaak je van plan bent dit weer te gaan doen. Hier kan je lezen hoeveel je kwijt bent voor het aanschaffen van het gereedschap van een stratenmaker en hoeveel arbeidsloon je daar mee bespaart.

 

*Tip:

→ Wat kost uitbesteden? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale stratenmakers.

De kosten van het gereedschap

De volgende tabel geeft de kosten weer waar je op kan rekenen als je gereedschap aan wilt schaffen voor het leggen van bestrating. Onder minimaal gereedschap wordt verstaan kniebeschermers, een straathamer, een touw, handschoenen en een duimstok. Voor een basispakket wordt hier merkkrijt, een draadpen, een meetband, een waterpas en een bats aan toegevoegd. Een maximaal pakket bestaat uit deze onderdelen plus twee bandentangen, een vuisthamer en een bezem. De prijzen zijn inclusief BTW.

 

Soort pakket Prijs
Minimaal gereedschap €50 – €70
Basispakket €120 – €140
Maximaal gereedschap €180 – €200

 

De kosten van de materialen

Behalve het gereedschap heb je natuurlijk ook de materialen nodig. Zo is er de bestrating zelf, opsluitbanden en zand. De volgende tabel geeft aan hoeveel je hier gemiddeld kwijt voor bent, inclusief BTW.

Kostenpost Prijs
Voeg- en ophoogzand €55 – €75 per m3
Stenen €20 – €70 per m2
Opsluitbanden €2,50 – €5 per m
Grind €7 per m2

 

De kosten van een stratenmaker

Als je besluit om het bestraten niet zelf te doen, dan kan je gebruik maken van de diensten van de stratenmaker. De prijs van de stratenmaker hangt af van de regio waar hij is gevestigd, de ervaring die hij heeft en of hij als erkend is gecertificeerd. De volgende tabel geeft de gemiddelde kosten weer van een stratenmaker, inclusief BTW.

 

Kostenpost Prijs
Stratenmaker €25 – €35 per uur
€12,50 – €22,50 per m2

 

Zelf doen of uitbesteden?

Als je kijkt naar de kosten is het dus een stuk goedkoper om zelf je bestrating te leggen. En als je je hier dapper genoeg voor voelt, of je hebt al ervaring met het leggen van bestrating, dan is hier zeker niks mis mee. Je bent alleen aardig wat tijd kwijt en het is een erg zware klus. Je zal er echter ook voldoening uithalen als het eenmaal af is, er plezier in hebben als je van klussen houdt en uiteindelijk een boel leren over bestrating.

Waar je wel rekening mee moet houden is dat je als je een stratenmaker inhuurt vaak garantie krijgt op het afgeleverde werk. Dat betekent dat als er verzakkingen optreden of andere schade, je het vaak gratis kan laten herstellen. Als je het zelf doet, en er zijn problemen met de ondergrond, dan zal je dit ook zelf moeten repareren en dit met je eigen tijd en geld mogelijk moeten maken. Bovendien kan een ervaren stratenmaker de stenen volgens zeer ingewikkelde patronen leggen waardoor je esthetisch voordeel hebt.

Geld besparen op de kosten van de stratenmaker

Als je je afvraagt of je zelf de bestrating moet leggen, of dit door een stratenmaker wilt laten doen omdat je te maken hebt met een strak budget, kan je de volgende tips gebruiken om de prijs van de stratenmaker zo laag mogelijk te houden.

  • Is ervaring nodig: een ervaren stratenmaker is duurder dan een beginneling. Vraag je dus af of ervaring echt nodig is voor jouw klus of dat een beginnende stratenmaker dit ook prima zou kunnen.
  • Doe het gedeeltelijk zelf: als je een gedeelte zelf doet, kan je ook besparen op de statenmaker. Je kan bijvoorbeeld het voorbereidende werk doen zodat je de stratenmaker alleen gebruikt voor het leggen van de bestrating. Ook kan je achteraf alles opruimen en hoeft de stratenmaker daar geen kosten voor in rekening te brengen. Overleg dit wel altijd, want soms kan dit invloed hebben op de garantieregeling.
  • Een lokale stratenmaker: kies een stratenmaker uit de buurt. Die heeft de connecties bij de lokale leveranciers en kan zo aan de goedkoopste materialen komen. Ook bespaar je zo op voorrijkosten.
  • Vraag de buurman: heb je een bestrating die je deelt met de buren, dan kan je hen vragen of ze ook geïnteresseerd zijn om dit opnieuw te laten aanleggen. Per vierkante meter zal je dan een kleiner bedrag betalen omdat je in aanmerking komt voor kwantumkorting.

Maak de beslissing met onze vergelijkingstool

Door onze vergelijkingstool te gebruiken, kunnen we je helpen met het maken van de beslissing. Je geeft vrijblijvend je locatie en specificaties van de klus in en wij kunnen je een aantal offertes bezorgen van stratenmakers in jouw buurt. Deze kan je vervolgens in je eigen tijd bekijken en naast elkaar leggen. Zo kan je vergelijken hoeveel je kwijt zal zijn als je het zelf doet en hoeveel de stratenmakers hier voor vragen alvorens een beslissing te maken over wat jij precies wilt doen.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?