Kosten graniet leggen

Granieten tuintegels vallen onder de noemer natuursteen. Omdat deze tegels van natuurlijk materiaal gemaakt zijn dat gewonnen wordt in steengroeves, zijn ze doorgaans vrij duur. Hier krijg je ook een boel voor terug. Zo zijn ze erg duurzaam en hard en geven ze je tuin een uniek uiterlijk wat je met gefabriceerde stenen nauwelijks na kan bootsen. Hier kan je lezen hoeveel geld je kwijt bent aan het kopen en leggen van granieten tegels, wat de factoren zijn die invloed hebben op deze prijs en hoe je geld kan besparen.

 

*Tip:

→ Wat kost uitbesteden? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale stratenmakers.

Wat is graniet?

Graniet is een gesteente dat bestaat uit mineralen. Eén hiervan is kwarts, waardoor het steen zijn grijze kleur krijgt. De andere mineralen voegen hier roze, wit, bruin of lichtgrijs aan toe. Graniet wordt gevormd door het ondergronds stollen van magma waardoor de mineralen gekristalliseerd zijn. Graniet heeft een korrelig uiterlijk en krijgt zijn naam van het Latijnse woord ‘granus’, wat korrel betekent.

De voordelen van graniet

Graniet is één van de meest gebruikte natuursteensoorten in de tuin, en hier zijn verschillende redenen voor. Graniet is namelijk erg hard en moeilijk te beschadigen. Daardoor komen er ook nauwelijks krassen op. Het is vorstbestendig en kan zonder problemen een hoge belasting weerstaan. Je kan graniet krijgen in verschillende afwerkingen, waaronder glanzend of ruw en gebruik ervan in je tuin geeft het een chique uitstraling.

De kosten van graniet

Graniet, zoals alle natuurstenen tegels, is niet goedkoop. Hier staat wel tegenover dat het een erg lange levensduur heeft, wat kan betekenen dat je op de lange termijn wel goedkoper uit bent. De volgende tabel geeft de prijzen weer van alle kostenposten waar je mee te maken zou kunnen krijgen als je een granieten bestrating in je tuin wilt leggen. Alle bedragen zijn inclusief BTW.

 

Kostenpost Prijs
Granieten stenen €30 – € 60 per m2
Zand €55 – €75 per m3
Opsluitbanden €2,50 – €5 per m
Stratenmaker €25 – €35 per uur
€12,50 – €22,50 per m2

 

De stratenmaker

Behalve de stenen zelf heb je een hoop kosten aan het inhuren van een stratenmaker. Je kan altijd proberen het werk zelf te doen, maar houd er rekening mee dat dit niet alleen erg zwaar werk is, maar ook specialistisch. Het is vooral erg belangrijk dat de ondergrond goed recht is en is afgewerkt. Is dit niet het geval, dan kan de levensduur van je bestrating aanzienlijk verminderen. De kosten van de stratenmaker kunnen verschillen al naar gelang de regio waarin je woont, de ervaring die hij heeft en of hij erkend is. Ook is het verstandig goed te kijken wat je krijgt voor een bepaalde prijs. Sommige stratenmakers rekenen namelijk de materialen wel mee, en anderen niet.

Uurtarief of een bedrag per vierkante meter?

De stratenmaker wordt meestal betaald per vierkante meter. Hier zit dan vaak het materiaal, het loon en de BTW al bij in. Soms kan hij er echter voor kiezen om per uur betaald te worden. Dit is het geval als het een moeilijke- of arbeidsintensieve klus betreft. Denk hierbij aan leggen volgens een ingewikkeld patroon of op een moeilijk te bereiken plek. De stratenmaker zal dit vanaf het begin kenbaar maken. Doet hij dit niet, vraag er dan naar zodat je niet voor verassingen komt te staan als de rekening op de mat valt.

De materialen

Behalve de granieten tegels zelf, zijn er ook nog andere mogelijke kostenposten die te maken hebben met materiaal. Het ophoog- en voegzand is hier één van. Dit wordt gebruikt om een goede onderlaag voor de tegels te creëren zodat ze niet kunnen wegzakken en om de naden in te vullen. Een andere uitgave kunnen opsluitbanden zijn. Als je gebruik maakt van kleinere graniettegels, kan je deze banden gebruiken om de bestrating in te kaderen zodat het niet verplaatsen kan.

Kosten besparen op je granieten bestrating

Natuursteen geeft een uniek, authentiek en chique uiterlijk aan je tuin, maar hier moet je dus ook een bedrag voor neerleggen. Als je met een budget werkt, maar toch graag granieten tegels wilt, kan je hier lezen hoe je hier geld op kan besparen.

  • Doe het zelf: door een gedeelte of alles zelf te doen kan je arbeidskosten besparen en deze lopen snel op. Je kan bijvoorbeeld het oppervlak voorbereiden voor de stratenmaker of opruimen achteraf. Bespreek dit met hem, zodat hij niet voor verassingen komt te staan.
  • Combineer: je kan ook je granieten tegels combineren met bijvoorbeeld grind. Zo heb je een kleiner oppervlakte nodig, maar kan je toch van de unieke uitstraling genieten. Grind kost maar €7 per vierkante meter en is ook te krijgen in verschillende kleuren en afmetingen.
  • Kies een regionale stratenmaker: hierdoor kan je gebruik maken van alle regionale kennis en connecties, maar ook van een minimumbedrag voor voorrijkosten.

Vergelijk en bespaar

Onze vrijblijvende vergelijkingstool kan je een handje in de richting helpen van je nieuwe granieten bestrating. Door je postcode en specificaties in te geven, kan je binnen een korte tijd een aantal offertes van stratenmakers uit jouw regio in je inbox verwachten. Deze kan je vervolgens met elkaar vergelijken en tot een weloverwogen beslissing komen over jouw klus.

Wat kost een stratenmaker precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij stratenmakers in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.