Kosten vijver leggen

Als je rust in je tuin wilt creëren en een plek voor vissen of andere dieren, dan kun je overwegen een vijver te plaatsen. Er zijn traditiegetrouw veel problemen met vijvers, omdat ze niet waterdicht zijn, omdat ze vollopen met algen of omdat ze overgroeien. Het is dus wel aan te raden om dit te laten doen door een expert. Vijvers zijn er in erg veel soorten en maten, van complete zwemvijvers tot een klein vijvertje met planten. Hier lees je alles over de kosten van het aanleggen van een vijver.

De kosten

De prijs die je betaalt voor je vijver hangt af van de afmetingen, maar ook van hoe je de vijver aankleedt. Je kunt er natuurlijk alleen planten in zetten, maar het is ook mogelijk vissen toe te voegen, een waterval en andere sierelementen. In de onderstaande tabel vind je dan ook een aantal scenario’s die je kunt gebruiken als indicatie voor het berekenen van de kosten van jouw vijver. Alle bedragen zijn inclusief btw. Wil je exact de prijzen weten, dan kun je dit het beste achterhalen door offertes op te vragen.

 

Situatie Omschrijving Prijs
Kleine natuurvijver Inclusief planten, stenen etc. €950 – €1950
Kleine siervijver Inclusief vissen, planten, decoratie etc. €1950 – €2950
Kleine Koi vijver Exclusief vissen, 10 m2 €3950 – €4950
Zwemvijver Inclusief planten die het water filteren, 30 m2 €19.500 – €39.500
Filter voor het water Nvt €100 – €900
Pomp voor waterval of fontein Nvt €100 – €1250
Koi vissen Per stuk, een Koi kan 60 jaar oud worden €5 – €1000

 

  • De goedkoopste optie: een simpele kleine natuurvijver met planten kost gemiddeld €1500 om te laten aanleggen. Dit type vijver zal mooi staan in natuurlijke en traditionele tuinen. Je moet de vijver wel enigszins onderhouden, dus het water controleren en de planten bijwerken.
  • Een kleine vijver met Koi vissen: Koi vissen zijn erg populair en kunnen zowel in moderne tuinen als klassieke tuinen erg sierlijk zijn. Een vijver van 10 vierkante meter die is aangelegd voor Koi karpers (dus zonder planten en met optimale leefomstandigheden) kost gemiddeld €4500. De karpers zelf kun je al kopen voor €5 maar deze prijs loopt snel op als de vis mooie kleuren laat zien en groot is.
  • Een zwemvijver: zwemvijvers worden op een speciale manier gemaakt en bestaan vaak uit twee delen. Er is een zwemgedeelte en een gedeelte met filterende planten. Vissen zie je hier meestal niet in. Een zwemvijver is groot, specialistisch en daarom ook erg prijzig, namelijk €2500 gemiddeld.

 

De prijsopbouw

De totaalprijs voor het laten aanleggen van een vijver bestaat voor een groot gedeelte uit de arbeidskosten. Dit omvat het ontwerp, het uitgraven en afvoeren van de grond en het aanleggen van de vijver. In totaal nemen deze kosten 65 procent van het totaal in beslag. Van de resterende 35 procent zijn 33 procent voor de materialen en 2 procent gaat naar de voorrijkosten. Door de vijver zelf aan te leggen bespaar je dus 67 procent van de totaalkosten. In sommige gevallen is dit mogelijk, maar betreft het een specialistische vijver, zoals een Koi vijver of een zwemvijver, dan kun je dit misschien beter aan de vakmannen overlaten. Verkeerd aangelegde vijvers geven veel problemen. De bovengenoemde prijsopbouw zie je terug in het volgende diagram.

prijsopbouw vijver plaatsen

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Tijdens het plannen voor je vijver kom je voor een aantal keuzes te staan. Deze zullen de eindprijs positief of negatief beïnvloeden.

  • Het soort vijver: deze keuze heeft te maken met het uiterlijk van je tuin, met jouw verwachtingen van je vijver, met de hoeveelheid onderhoud die je erin kunt steken en vooral ook met je budget.
  • Wel of geen vissen: als je vissen laat zwemmen in je vijver dan brengt dit allerlei gevolgen met zich mee. Niet alleen is dit duurder, maar de vijver moet goed in biologisch evenwicht zijn dus je hebt een filter nodig en bepaalde waterplanten.
  • Zelf plaatsen of uitbesteden: je kunt zelf je vijver plaatsen en zoals boven aangetoond levert dat een grote besparing op. Het is echter erg specialistisch werk en er zijn veel aandachtspunten waar je rekening mee moet houden.

 

Interessante bespaartips

Zo houd je de kosten voor je vijver laag.

  • Kies een natuurvijver: heb je een beperkt budget, dan is een natuurvijver het goedkoopste. Dit is geen slechte keuze, omdat insecten en amfibieën zich ook tot de vijver aangetrokken zullen voelen. Zo creëer je je eigen stukje wilde natuur in je achtertuin.
  • Doe het zelf: je kunt een gedeelte van de klus ook zelf doen, zoals het voorbereiden van de locatie zodat de vakman direct kan beginnen en opruimen tijdens of na de klus.

 

Vergelijk offertes

De beste manier om geld te besparen is door offertes te vergelijken. Dit doe je makkelijk met onze vergelijkingstool. Vul je gegevens in en in een korte tijd zal je een aantal offertes ontvangen van regionale bedrijven. Met deze gratis en vrijblijvende service vind je geheid de beste deal.

Wat kost een stratenmaker precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij stratenmakers in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.