Informatie en advies over stratenmakers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als jij zelf je tuin wilt gaan ontwerpen, dan zal je rekening moeten houden met een aantal aandachtspunten. Het maken en uitwerken van een tekening op schaal is moeilijker dan je denkt. Er zijn aspecten als de hoeveelheid zonlicht, het soort bodem, de functie van de tuin, de combinatie van bepaalde planten en natuurlijk ook je budget. Veel van deze punten eisen enige kennis van het aanleggen van tuinen. Een simpele tuin kun je echter zelf aanleggen, zolang je je goed in de materie verdiept en weet welke kenmerken en eisen de planten die je kiest hebben van de bodem en de natuur. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat ze blijven leven. Hier vind je enkele tips en een stappenplan die je kunt gebruiken bij het ontwerpen van je tuin.

 

Zoek inspiratie

Er zijn zo veel verschillende planten, decoraties, mogelijkheden dat je zonder een idee te hebben van wat je zou willen nergens komt. Je kunt de straat doorlopen en kijken naar verschillende tuinontwerpen, je kunt op het internet genoeg voorbeeldtuinen vinden en vraag rond bij mensen van wie de tuin je aantrekt over de plantsoorten en het onderhoud ervan.

 

De basis tekening

Een goede voorbereiding is erg belangrijk. De tekening die je gaat maken moet op schaal zijn, zodat je precies weet hoeveel plek iets inneemt en dit ook visueel kunt maken.

  • Meet eerst de tuin precies op langs alle grenzen. Vergeet niet de grootte van het huis en de afstand van het huis naar de grens. Dit alles teken je op schaal op een papier, zodat je precies weet met welk oppervlak je kunt werken. Dit papier kopieer je meerdere malen en bewaar altijd een leeg exemplaar zodat je extra kunt bij kopiëren als dit nodig mocht zijn.
  • Eén van deze tekeningen gebruik je om alle voorwerpen op te tekenen die niet verplaatst kunnen worden. Dit betreft het huis en de schuur, maar ook water-, gas-, telefoon- en elektriciteitsleidingen, afvoerbuizen en andere kabels. Bomen en struiken die je niet wilt verwijderen teken je ook op deze plattegrond.
  • Het is ook belangrijk dat je duidelijk aangeeft op je kaart waar het noorden zich bevindt en wat voor soort grond je bezit. Dit bepaalt namelijk welke planten je waar neer kunt zetten.

 

Lijstjes maken

De tekening is af, nu kun je overgaan tot het maken van een aantal lijstjes.

  • Op het eerste lijstje schrijf je wat je per se in je tuin wilt zien. Dit kunnen bepaalde boomsoorten zijn, en planten, maar bijvoorbeeld ook een composthoop, een vijver of een brievenbus.
  • Het tweede lijstje bestaat uit alle dingen die je erg graag in je tuin zou willen hebben. Dit kan bijvoorbeeld een zwembad zijn, een schommel, een sportgedeelte of een pergola.
  • Nu maak je het derde lijstje en deze bevat de tuintypes die je zelf mooi vindt en schrijf hierbij hoe duur deze zijn om aan te leggen, hoeveel onderhoud er nodig is en of het past bij de stijl van je leven en je woning.
  • Op het vierde lijstje zet je alle kleuren die je in en om je woning ziet. Als je gevel rode bakstenen bevat, dan kun je deze kleur laten terugkomen in de tuin. Doe hetzelfde met vormen. Heeft jouw woning bijvoorbeeld een halve cirkel boven de ramen, dan kun je deze ook laten terugkomen in de tuin.

 

Maak een budget

Als je op bovenstaande lijstjes alles hebt gezet wat je in je tuin zou willen zien, dan kun je daar beter ook proberen een prijskaartje aan te hangen. Het is natuurlijk erg belangrijk dat je binnen je budget blijft en allicht valt een zwembad daar niet onder. Het is dus belangrijk dat je op de hoogte bent van het geld dat je ter beschikking hebt en dat je nadat je iets in je tuin geplaatst hebt precies weet wat dit kost en betekent voor de eindprijs.

 

Het ontwerp

Nu kun je overgaan tot het maken van het ontwerp. Gebruik de laatste twee lijstjes om van tevoren een bepaald thema of stijl te kiezen en deze regelmatig terug te laten komen. Het eerste lijstje probeer je vervolgens in te passen in je plan. Hier zijn enkele aandachtspunten.

  • Kies alleen planten die in jouw bodem en omstandigheden kunnen groeien.
  • Plaats eerst de grote objecten (zwembad, tuinhuisje) en bouw de rest van de tuin daar omheen.
  • Denk eraan dat de planten ook groter worden en uitgroeien. Hiervoor moet je ze genoeg ruimte geven.
  • Kijk eventueel naar de tuinen van de buren en schrijf op welke planten het daar goed doen. Grote kans dat dit bij jou ook zo is.
  • Elke keer als je iets plaatst noteer je op een apart blaadje wat de consequenties zijn voor je budget.
  • Maak meerdere ontwerpen en blijf binnen de mogelijkheden. Uiteindelijk zal er een ontwerp uitkomen die je zelf het mooiste vindt, maar dit moet natuurlijk wel uitvoerbaar zijn.

 

Vergelijk offertes

Wil je graag in contact komen met een betrouwbare en regionale hovenier? Gebruik dan hier onze vergelijkingstool en ontvang in een korte tijd een aantal offertes van bedrijven in jouw omgeving. Deze service is gratis en vrijblijvend, en helpt je de beste deal te vinden voor jouw klus.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?