Informatie en advies over stratenmakers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als je bestrating wilt laten leggen, is één van de kostenposten het afwerken van de voegen. Dit wordt gedaan nadat de stenen zijn geplaatst. Hier kan je lezen over hoeveel je betaalt voor het afwerken van de voegen, wat de andere kostenposten kunnen zijn en hoe je geld kan besparen op de totaalkosten van je klus.

Waarom de voegen afwerken?

Als je de voegen van je bestrating niet goed afwerkt, kunnen de stenen te vrij bewegen en kunnen ze verzakken. Ook kan er water tussen de voegen komen, wat uitzet als het bevriest en zo barsten in je stenen kan veroorzaken. Voor een bestrating met een lange levensduur, is het belangrijk dat je de voegen goed afwerkt. Dit wordt gedaan door ze volledig op te vullen met voegzand alvorens ze aan te trillen met een trilmachine.

*Tip:

→ Wat kost uitbesteden? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale stratenmakers.

Hoeveel kost het afwerken van de voegen?

Als je de bestrating laat aanleggen door een stratenmaker, zal deze de voegen ook voor je afwerken. De kosten hiervoor kan je vinden in de volgende tabel, inclusief BTW.

 

Kostenpost Prijs
Voegen afwerken en aantrillen €3,50 – €5,50 per vierkante meter

 

Andere arbeidskosten

Andere kosten die de stratenmaker in rekening kan brengen zijn het voorbereiden van de grond voor de bestrating en het leggen van de tegels en de omranding. De volgende tabel geeft de kosten van een stratenmaker weer per vierkante meter of per uur.

 

Kostenpost Prijs
Stratenmaker €25 – €35 per uur
€12,50 – €22,50 per m2

 

Deze kunnen verschillen per bedrijf waar je voor kiest. Zo betaal je bijvoorbeeld meer voor een stratenmaker die ervaring heeft dan voor een beginner. Je krijgt hier immers vakmanschap voor terug. Ook kan de regio waar je je bevindt invloed hebben op de prijs. Deze wordt vooral bepaald door de concurrentie en wat de andere stratenmakers in de omgeving vragen. In een regio met meer concurrentie kunnen de prijzen dus lager zijn dan ergens anders. En als je voor een erkende stratenmaker kiest, en dus zeker weet dat hij de diploma’s heeft en aan bepaalde maatstaven voldoet, betaal je ook en hoger bedrag.

Per uur of per vierkante meter betalen?

De stratenmaker kan bepalen of hij per uur of per vierkante meter betaald wil worden. Per vierkante mater is verreweg het meest gangbaar, maar als de klus erg arbeidsintensief is, of ingewikkeld dan kan het zijn dat een stratenmaker zal vragen om per uur betaald te worden. Dit is als hij niet goed kan inschatten hoe lang hij bezig zal zijn en hoeveel materiaal hij nodig zal hebben.

Materiaalkosten

Behalve arbeidskosten zijn er ook materiaalkosten waar je rekening mee moet houden als je bestrating aan laat leggen. Zo is er de bestrating zelf, het ophoog- en voegzand en de opsluitbanden. Voor de bestrating kan je kiezen tussen stenen, grind of het storten van beton. De prijzen tussen deze opties kunnen erg uiteenlopen. Opsluitbanden zijn er om de bestrating op de plek te houden. Ze worden meestal gebruikt bij kleine stenen en vormen een kader om de bestrating heen. Het zand wordt gebruikt ter voorbereiding van de ondergrond en voor het opvullen van de voegen. De volgende tabel geeft deze kosten weer inclusief BTW.

 

Kostenpost Prijs
Voeg- en ophoogzand €55 – €75 per m3
Stenen €20 – €70 per m2
Opsluitbanden €2,50 – €5 per m
Grind €7 per m2
Beton storten €10 – €20 per m2

 

Hoe kan je geld besparen op de algehele prijs?

Geld besparen op alleen het afwerken van de voegen is lastig, maar er zijn wel manieren waarop je geld kan besparen op de hele klus.

  • Doe het zelf: door alles of een gedeelte zelf te doen kan je geld besparen op de arbeidskosten van de stratenmaker. Zo kan je voorbereidend werk overnemen of opruimen tijdens het klussen en naderhand. Overleg dit wel met de stratenmaker, soms kan het namelijk invloed hebben op de garantie.
  • Ervaring: vraag jezelf af hoe ingewikkeld jouw klus is en of je de ervaring nodig hebt van een doorgewinterde stratenmaker, of dat een beginner dit net zo goed kan doen.
  • Regionaal: kies een regionale stratenmaker, zodat je bespaart op de voorrijkosten en van alle professionele regionale kennis gebruik kan maken.
  • Vraag de buren: misschien zijn de buren ook geïnteresseerd in nieuwe bestrating, of deel je een oprit die je samen kan laten vernieuwen. Voor grotere klussen kan een stratenmaker een betere prijs bieden.

 

Gebruik de vrijblijvende vergelijkingstool en bespaar tot 40 procent op een stratenmaker

Onze vergelijkingstool is gratis en volledig vrijblijvend. Hiermee kan je snel en gemakkelijk een aantal offertes ontvangen van stratenmakers uit jouw omgeving. Als je je postcode ingeeft en de specificaties van de klus, kan de tool doelgericht te werk gaan. Zo kan je makkelijk een overzicht krijgen van wat er in jouw regio geboden wordt en waar je de beste vakman kan vinden voor jouw specifieke klus.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?