Informatie en advies over stratenmakers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Bijna elke tuin heeft wel een soort van bestrating. In achtertuinen zijn dit meestal terrassen of paadjes naar een schuur of een ander gedeelte van de tuin. Je kan ook bestrating kiezen omdat je geen tijd hebt om je tuin goed te onderhouden. Hoe dan ook, bestrating in de achtertuin kan op verschillende manieren. Hier kan je lezen hoeveel je hiervoor betaalt, welke factoren invloed hebben op de prijs en hoe je geld kan besparen.

*Tip:

→ Wat kost uitbesteden? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale stratenmakers.

De kosten op een rij

De volgende tabel geeft weer hoeveel je kwijt bent voor een stratenmaker of de materialen om het zelf te doen. De prijzen zijn inclusief BTW.

 

Kostenpost Prijs per eenheid
Voeg- en ophoogzand €55 – €75 per m3
Bestrating €7 – €50 per m2
Opsluitbanden €2,50 – €5 per m
Stratenmaker €25 – €35 per uur
  €12,50 – €22,50 per m2

 

Factoren die het meeste invloed hebben op de prijs zijn vooral de kosten van de stratenmaker en het soort bestrating dat je kiest.

De stratenmaker

Elke stratenmaker hanteert een ander arbeidsloon en hier kunnen verschillende redenen voor zijn. Uiteraard moet hij zich mengen tussen de concurrentie, maar hij kan meer geld vragen naar aanleiding van ervaring en de moeilijkheidsgraad van de klus. Ook kunnen de arbeidskosten per regio verschillen; de Randstad is veelal duurder dan de provincie. Het is belangrijk van de voren te zien of de materialen bij de prijs zijn inbegrepen, of het een erkend stratenmaker is en of er voorrijkosten worden gerekend of niet.

Arbeidsloon per uur of per vierkante meter

Of je per uur betaalt of per vierkante meter wordt bepaald door de stratenmaker zelf. Is het een lastige klus, waarvan hij niet precies weet hoeveel materiaal en tijd hij er voor nodig zal hebben, dan zal hij gauw een bedrag per uur vragen. Is het een simpele klus die rechtdoorzee is, dan zal een prijs per vierkante meter worden afgesproken.

De bestrating

Het soort bestrating dat je kiest heeft erg veel invloed op de prijs. Zoals zal blijken kan je met betonnen stenen een stuk goedkoper uit zijn dan door natuursteen te kiezen, maar dan lever je ook enigszins in op het uiterlijk van je tuin. De volgende tabel geeft een overzicht van de soorten bestrating waar je uit kan kiezen.

 

Steentype Prijs per m2
Betonnen stenen €20 – €40
Koppelstones €20 – €30
Waaltjes of klinkers €35 – €50
Flagstones €30 – €45
Natuursteen €35 – €70
Grind €7 per m2
Beton storten €10 – €20 per m2

 

Beton

Betonnen stenen of het storten van beton is een goedkope manier om je achtertuin te laten bestraten. Het voordeel is dat het laag in onderhoud is en dat je de stenen in elke vorm kan laten gieten die je wilt. Vergeleken met natuursteen mis je dan wel een klein beetje authenticiteit. Dit kan je gedeeltelijk oplossen door voor koppelstones te kiezen die zijn gemaakt van getrommeld beton wat ze kunstmatig ouder doet lijken. Je kan met beton ook schitterende oppervlaktes leggen in allerlei kleuren. Beton is een voordelige bestrating die voor de prijs een groot aantal voordelen met zich meebrengt.

Natuurlijke steensoorten

Waaltjes, flagstones en natuursteen zijn natuurlijke opties voor je bestrating. Waaltjes en klinkers zijn hetzelfde. Dit zijn kleine rechthoekige stenen gemaakt van klei dat gebakken wordt zodat ze erg hard en duurzaam zijn. Waaltjes kunnen in allerlei soorten patronen worden gelegd en geven je achtertuin een speels en stads uiterlijk. Flagstones zijn platte gebroken stukken steen die als een puzzel in elkaar worden gelegd zodat je bestrating er onaangelegd en natuurlijk uitziet. Natuursteen zijn rechte stukken steen meestal van kalksteen of basalt. Dit zijn sterke stenen van zeer hoge kwaliteit die je bestrating een rustieke en natuurlijke uitstraling geven.

Grind

Grind is verreweg de goedkoopste optie. In combinatie met bepaalde steensoorten kan het een strak en modern tintje geven aan je tuin. Je kan grind krijgen in verschillende soorten en groottes waardoor je veel variatie kan aanbrengen. Een nadeel van grind is wel dat het veel geluid maakt als je erover rijdt of loopt en dat er in de loop van tijd stof van af kan komen.

Hoe kan je geld besparen op je stratenmaker?

Vooral als je een groot gedeelte van je achtertuin wilt laten bestraten, kan dit dus tot een flink bedrag komen. Hier kan je lezen hoe je hierop kan besparen.

  • Spreek met de stratenmaker: laat de stratenmaker van tevoren weten wat je budget is en overleg met hem wat jij eventueel zou kunnen doen om te helpen. Zo zou je voorbereidend werk kunnen doen of helpen met opruimen tijdens of na de klus. Zorg er wel voor dat wat je doet geen invloed heeft op de garantie van de bestrating.
  • Overweeg grind of beton: door gedeeltes met grind te laten bestraten in plaats van stenen, kan je een boel geld besparen. En betonnen stenen zijn aanzienlijk goedkoper dan natuurstenen. Door de juiste keuzes te maken, kan je voor minder geld een bestrating laten leggen die er zeker niet minder uit ziet.

Bespaar nog meer met onze gratis vergelijkingstool

Een goede voorbereiding is het halve werk en onze vrijblijvende vergelijkingstool kan je hierbij helpen. Door de gegevens van de klus en je locatie door te geven, kan je binnen een korte tijd een aantal offertes verwachten van stratenmakers in jouw omgeving. Deze kan je gemakkelijk vergelijken en gebruiken bij het maken van een beslissing omtrent jouw klus.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?