Informatie en advies over stratenmakers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Ben je van plan een stratenmaker in te huren, dan brengt deze vaak arbeidskosten en materiaalkosten in rekening. Onder arbeidskosten vallen werkzaamheden zoals het afwerken en aantrillen van de voegen, het egaliseren van de ondergrond en het leggen van de bestrating zelf. Onder materiaalkosten kan je rekenen zand, de bestrating en opsluitbanden. Hier kan je lezen wat de gemiddelde kosten zijn voor deze materialen en hoe je geld kan besparen op de totaalprijs.

*Tip:

→ Wat kost uitbesteden? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale stratenmakers.

De kosten van de materialen

De volgende tabel geeft de gemiddelde kosten weer van verschillende materialen die een stratenmaker nodig kan hebben, inclusief BTW.

Kostenpost Prijs
Voeg- en ophoogzand €55 – €75 per m3
Stenen €20 – €70 per m2
Opsluitbanden €2,50 – €5 per m
Grind €7 per m2
Beton storten €10 – €20 per m2

Voeg- en ophoogzand

Dit is zand van erg lage kwaliteit en wordt gebruikt om de bestrating mee te verhogen en om de voegen mee te dichten. Omdat dit zand een fijne korrel heeft biedt het veel stabiliteit. Zonder dit zand kan het zijn dat de bestrating verzakt of dat water tussen de stenen tijdens vorst uitzet en de stenen breekt. Daarom is het erg belangrijk dat dit zand juist wordt gebruikt.

Opsluitbanden

Opsluitbanden worden vooral gebruikt als er kleine stenen gelegd worden. Opsluitbanden vormen een kader om de stenen heen waardoor ze beter en langer op hun plek blijven liggen. Bij grotere tegels zijn opsluitbanden vaak niet nodig, tenzij je ze voor de sier wilt gebruiken.

Grind

Grind is de goedkoopste vorm van bestrating. Het heeft vele functies en kan zowel voor opritten, als voor terrassen of paden worden gebruikt. Omdat er veel verschillende kleuren en afmetingen zijn, is het mogelijk om veel variatie aan te brengen. Grind wordt veel gebruikt in combinatie met andere steensoorten voor een strak en modern uiterlijk. Als het juist wordt gelegd zal het niet opspatten als je er overheen rijdt en blijven de stenen netjes op hun plaats liggen. De nadelen van grind zijn dat het veel lawaai maakt en dat het op den duur stof kan vormen dat opstijgt.

 

Beton storten

Vooral voor opritten is gestort beton erg functioneel. Het geeft je oprit een strak uiterlijk, en is naadloos zodat er geen onkruid op of tussen kan groeien. Ook gaat gestort beton een leven lang mee, kan het tegen intensief gebruik en is het tegenwoordig te krijgen in allerlei kleuren. Een bestrating van beton hoeft dus al lang niet meer grijs en grauw te zijn.

Stenen

De volgende tabel geeft de kosten weer van de meest gangbare steensoorten die je kan gebruiken voor het leggen van bestrating. De kosten zijn inclusief BTW en exclusief arbeidskosten.

 

Steentype Prijs per m2
Betonnen stenen €20 – €40
Koppelstones €20 – €30
Waaltjes of klinkers €35 – €50
Flagstones €30 – €45
Natuursteen €35 – €70

 

Betonnen steensoorten

Koppelstones en betonnen stenen zijn de goedkoopste materialen voor bestrating. Koppelstones zijn betonnen stenen die zijn getrommeld om ze kunstmatig ouder te doen lijken. Betonnen stenen zijn goedkoop en in vele varianten te krijgen, maar de levensduur is maximaal 15 jaar, ze zijn niet erg kleurvast en zijn erg mos gevoelig. Er is dus meer onderhoud nodig.

Waaltjes en klinkers

Waaltjes en klinkers zijn twee namen voor dezelfde steen. Deze zijn van klei gemaakt dat gebakken wordt waardoor ze erg hard en duurzaam zijn. De stenen zijn klein en rechthoekig en kunnen in verschillende patronen worden gelegd. Hierdoor kan je het bestrate oppervlak een speels maar symmetrisch uiterlijk geven.

Flagstones en natuursteen

Deze twee varianten zijn de duurste opties, maar hebben ook de langste levensduur. Op de lange termijn zijn ze dus eigenlijk het goedkoopst. Natuursteen en flagstones zijn allebei van natuurlijk materiaal gemaakt, alleen zijn flagstones brokken steen die als een puzzel in elkaar gelegd worden. Hierdoor krijgt je oppervlakte een onaangelegd uiterlijk. Natuursteen wordt meestal gelegd met vierkante of rechthoekige tegels. Basalt, graniet en kalksteen zijn populaire natuursteen soorten.

 

Geld besparen op de kosten van een stratenmaker

Aangezien een stratenmaker vaak gebruik kan maken van groothandelprijzen, kan je waarschijnlijk weinig geld besparen op de kosten van het materiaal van de stratenmaker. Maar er zijn wel andere dingen die je kan doen om de totaalprijs zo laag mogelijk te houden.

  • Kies een regionale stratenmaker: als je iemand hebt met de juiste connecties bij de verschillende leveranciers, weet je zeker dat je de laagste prijs krijgt voor je materiaal. Ook bespaar je zo op voorrijkosten.
  • Doe een gedeelte zelf: door met de stratenmaker te overleggen of er ook klusjes zijn die je zelf kan doen, hij de rekening verminderen. Als je bijvoorbeeld de oude bestrating al weghaalt, hoeft hij hier geen tijd meer in te steken waar hij anders loon voor had gevraagd. Bespreek dit wel, want soms kan dit invloed hebben op de garantie.
  • Vraag de buurman: deel je een oprit, of wil de buurman ook nieuwe bestrating aan laten leggen, dan kan je de klus samen aan één stratenmaker aanbieden. Vaak krijg je dan kwantumkorting, omdat hij op een grote klus effectiever kan werken.

Wij helpen je op weg

Door gebruik te maken van onze vrijblijvende vergelijkingstool kan je snel en gemakkelijk een gevoel krijgen van wat de stratenmakers in jouw omgeving voor je klus zullen vragen. Vul je postcode en locatie in en de tool doet de rest. Binnen een korte tijd heb je dan een aantal offertes in je inbox van stratenmakers bij jou in de buurt. Zo kan je een weloverwogen beslissing maken over jouw nieuwe bestrating.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?