Informatie en advies over stratenmakers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Klinkers kunnen gebruikt worden voor een groot aantal doeleinden. Zo zijn ze erg geschikt voor het bestraten van je oprit, omdat ze sterk en dik zijn. Maar omdat je klinkers in verschillende kleuren kan kopen en in verschillende patronen kan leggen, kan je er ook speelse en interessante paadjes en terrassen van maken. Hier kan je lezen over de kosten van het leggen van klinkers, welke elementen invloed hebben op de prijs en hoe je geld kan besparen op de totale prijs.

*Tip:

→ Wat kost uitbesteden? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale stratenmakers.

Wat zijn klinkers?

Klinkers worden ook wel waaltjes, straatklinkers of straatbakstenen genoemd. De naam komt van het geluid dat je hoort als je erop tikt. Ze worden vaak gemaakt van klei waarna ze op hoge temperaturen worden gebakken. Hierdoor worden ze sterk en kan een bestrating gemaakt met klinkers erg lang meegaan. Er zijn ook betonnen klinkers die worden gegoten en uitgehard. De prijzen verschillen nogal, voor klinkers van klei betaal je aanzienlijk meer. Dit komt doordat klei duurder is dan de grondstoffen die nodig zijn om betonklinkers te maken. Ook zijn er getrommelde klinkers, die er kunstmatig ouder uitzien.

Hoeveel betaal je om klinkers te leggen?

De onderstaande tabel geeft weer hoeveel je betaalt voor het leggen van de klinkers en het materiaal zelf. De prijzen zijn inclusief BTW.

Kostenpost Prijs
Voeg- en ophoogzand €55 – €75 per m3
Opsluitbanden €2,50 – €5 per m
Klei klinkers €35 – €50 per m2
Betonnen klinkers €20 – €30 per m2
Stratenmaker €25 – €35 per uur
  €12,50 – €22,50 per m2

De elementen die het meeste invloed hebben op de prijs zijn het arbeidsloon van de stratenmaker en het soort klinkers dat je kiest.

De stratenmaker

Het arbeidsloon van de stratenmaker verschilt per bedrijf dat je kiest. Deze verschillen hebben te maken met bijvoorbeeld de ervaring van de stratenmaker. Voor een beginner betaal je logischerwijs minder. Ook het feit of het een erkende of niet erkende stratenmaker is speelt mee. Verder is er de regio. De prijs die de stratenmaker vraagt is onder andere afhankelijk van wat de concurrentie in rekening brengt. In sommige gebieden in Nederland is de concurrentie groter dan ergens anders en dat zie je terug in de prijs.

Uurloon of betalen per vierkante meter?

Je kan de stratenmaker voor het leggen van de klinkers betalen per uur of per vierkante meter. De stratenmaker zal dit van tevoren met je bespreken en zelf bepalen welke methode gebruikt zal worden. Het hangt meestal af van de moeilijkheidsgraad en de arbeidsintensiviteit. Een klinkerbestrating gelegd naar een ingewikkeld patroon zal meestal per uur gerekend worden. Dit is omdat de stratenmaker niet precies weet hoe lang hij er mee bezig zal zijn en hoeveel materiaal hij nodig zal hebben.

De bestrating zelf

Er zijn een groot aantal klinkers. Je vindt variatie in kwaliteit, kleur, afmetingen en materiaal. Over het algemeen wordt er onderscheid gemaakt tussen betonklinkers en kleiklinkers.

Betonklinkers

Betonklinkers zijn de goedkoopste optie en worden gemaakt met cement, zand en grind. Omdat er verschillende kleurstoffen aan kunnen worden toegevoegd, kan je betonnen stenen krijgen in allerlei tinten. Ook kan je ze in elk formaat bestellen dat je wilt, omdat ze gegoten worden alvorens te worden uitgehard. Er zijn ook nadelen verbonden aan de betonklinker. Zo zijn ze gevoelig voor aanslag zoals mossen en algen. Daarom hebben ze meer onderhoud nodig. De hogedrukspuit kan betonklinkers beschadigen, ze zijn niet erg sterk. Na 10 jaar kunnen ze erg van kleur veranderd zijn en de levensduur van klinkers wordt meestal niet meer geschat dan 15 jaar.

Kleiklinkers

Deze klinkers zijn gemaakt van gebakken klei, waar ze ook hun kleur en natuurlijke uiterlijk aan overhouden. Ze zijn kleurvast en makkelijk te onderhouden. Er zal minder snel mos en algen op kleiklinkers groeien, omdat ze niet erg poreus zijn. Wel zijn kleiklinkers een stuk duurder en is er minder variatie mogelijk als bij betonnen klinkers.

Hoe kan je geld besparen op je klinkerbestrating?

De totaalprijs van het leggen van een klinkerbestrating kan dus snel oplopen. En met klinkers en een stratenmaker alleen ben je er nog niet. Er is ook ophoog- en invoegzand nodig en opsluitbanden. Hier kan je lezen hoe je geld kan besparen op een stratenmaker.

  • Doe het zelf: als je een niet te ingewikkeld patroon ambieert, kan je overwegen het leggen zelf te doen. Durf je dit niet, dan kan je ook met de stratenmaker overleggen of je misschien kan helpen, bijvoorbeeld met het voorbereidende werk of het opruimen tijdens en na de klus. Bespreek dit, want het kan zijn dat jouw werkzaamheden invloed hebben op de garantie.
  • Kies beton?: het klinkt voor de hand liggend, maar beton is op de korte termijn goedkoper. Kijk je echter op de lange termijn, er rekening mee houdend dat betonnen stenen maximaal 15 jaar meegaan, dan is het dus de vraag of het dan ook voordeliger is. Bekijk je financiën dus goed en maak de juiste beslissing voor jouw situatie.

Bespaar nog meer

Een goed begin is het halve werk en door goed onderzoek te doen naar wat de stratenmakers in jouw omgeving kunnen bieden, kan je ook geld besparen. Onze vrijblijvende vergelijkingstool helpt je hiermee op weg. Door deze te gebruiken, krijg je binnen een korte tijd een aantal offertes opgestuurd van stratenmakers in jouw regio. Zo maak je gemakkelijk en in je eigen tijd de juiste beslissing wat betreft jouw specifieke klus.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?