Informatie en advies over stratenmakers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als je van plan bent om je tuin te laten bestraten met marmeren tegels, dan zal je ongetwijfeld een indruk maken. Marmer is niet alleen erg mooi om te zien en verkrijgbaar in verschillende kleuren. Elke tegel is uniek. Marmer is daarom ook niet goedkoop. Hier kan je lezen hoeveel je gemiddeld kwijt bent aan het leggen van marmeren bestrating, welke factoren invloed hebben op de prijs en hoe je geld kan besparen op de totaalrekening.

*Tip:

→ Wat kost uitbesteden? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale stratenmakers.

Wat is marmer?

Marmer is een steensoort die wordt geassocieerd met luxe en rijkdom. Elke marmeren tegel begint zijn leven als kalksteen. Als dit kalksteen onder de grond wordt blootgesteld aan hogedruk en bepaalde temperaturen, veranderd dit kalksteen langzaam in marmer. Marmer wordt gekenmerkt door aders die door het gesteente heen lopen. Daardoor is geen enkele echt marmeren tegel hetzelfde.

De voordelen van marmer

Behalve het schitterende uiterlijk, zijn er nog andere voordelen verbonden aan marmer. Zo kan je marmer krijgen in tientallen kleuren. Ook is het goed te combineren met andere tegels en stijlen. Het wordt niet al te vaak gebruikt als buitentegel, maar omdat marmer erg hard is en duurzaam is het hier wel uitermate geschikt voor. Het is erg krasbestendig, zal niet veel mossen en algen aantrekken en gaat erg lang mee. Een nadeel van marmer is dat het erg duur is.

De kosten van marmeren tuintegels

Niet alle marmersoorten zijn geschikt voor gebruik buiten. Raadpleeg dus zeker een specialist voordat je over gaat op de aankoop. De volgende tabel geeft de prijzen van de verschillende kostenposten weer, inclusief BTW.

 

Kostenpost Prijs
Marmeren stenen €50 – €70 per m2
Stratenmaker €25 – €35 per uur
€12,50 – €22,50 per m2

 

De stratenmaker

Het arbeidsloon van de stratenmaker zal een groot gedeelte van de totaalprijs in beslag nemen. Het bedrag hangt af van de stratenmaker zelf, maar ook van een paar andere factoren. Zo zijn ervaren stratenmakers duurder dan beginners. Dit is logisch, je krijgt hier vakmanschap voor terug dat in vele jaren is opgebouwd. Ook zijn erkende stratenmakers duurder, maar door hiervoor te kiezen weet je wel zeker dat ze aan bepaalde voorwaardes voldoen en dat ze hier ook op gecontroleerd worden. Ook kan de regio waar je woont invloed hebben op het loon, omdat deze voor een groot gedeelte worden bepaald door concurrentie. Is de concurrentie ergens hoger, dan zullen de prijzen lager zijn.

 

Betalen per uur of per vierkante meter?

Het loon van de stratenmaker kan worden bepaald per uur of per vierkante meter. Simpele klussen worden vaak per vierkante meter berekend, omdat de stratenmaker hier precies weet hoeveel tijd en materiaal hij nodig zal hebben voor de klus. Als het een ingewikkelde klus is, of arbeidsintensief, dan zal hij de betaling per uur kunnen rekenen. Het is belangrijk dit van tevoren te bespreken en duidelijk te hebben, voordat je met de offerte akkoord gaat.

De materialen

Behalve het marmer, zijn er ook andere materialen nodig waardoor de prijs van je klus omhoog kan gaan. Denk hierbij aan invoegbanden om de stenen op de plek te houden. Deze vormen een kader rondom de bestrating en zijn vooral noodzakelijk als je kleine stenen gebruikt. Ook is er het invoegzand en ophoogzand dat gebruikt wordt om de ondergrond recht te maken en om de voegen mee in te vullen. Voor dit zand betaal je €55 – €75 per kubieke meter en opsluitbanden kan je vinden voor €2,50 – €5 per meter.

Kosten besparen op je marmeren bestrating

Er zijn ook nog prijs variaties binnen het assortiment marmeren tuintegels en zoals je hebt gezien, zijn deze vrij duur. Als je toch graag marmeren tegels in je tuin wilt laten aanleggen, maar je werkt met een beperkt budget, kan je hier lezen hoe je de prijs voor de klus zo laag mogelijk kan houden.

  • Doe een gedeelte zelf: bespreek dit met je stratenmaker, maar er zijn dingen die ook een niet-ervaren doe-het-zelver kan oppakken. Zo kan je het oppervlak schoon- en klaarmaken voor de werkzaamheden. Ook kan je tijdens en na de klus helpen met opruimen of andere kleine klusjes. Het is wel belangrijk dat je zeker weet dat dit geen invloed heeft op de garantie.
  • Combineer: door steensoorten te combineren met het marmer, kan je kosten besparen. Zo kan je ook overwegen om sommige gedeeltes in het midden op te vullen met grind, wat maar €7 per vierkante meter kost. Raadpleeg je stratenmaker voor advies omtrent de combinaties die mogelijk zijn.
  • Kies een stratenmaker uit de regio: hiermee bespaar je voorrijkosten en heb je alle regionale kennis in huis dat nodig is.

Bespaar met de gratis vergelijkingstool

Gebruik onze vrijblijvende vergelijkingstool en bespaar tot 40 procent op de kosten van een stratenmaker. Vul je postcode en de specificaties van de klus in en de tool doet de rest. Je kan dan binnen een korte tijd een aantal offertes verwachten van stratenmakers uit jouw omgeving. Deze kan je vergelijken en zo een weloverwogen beslissing maken wat betreft de stratenmaker voor jouw specifieke klus.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?