Kosten opsluitbanden

Als je van plan bent een bestrating te (laten) leggen, dan kan je opsluitbanden nodig hebben. Hier kan je lezen hoeveel deze banden kosten, waar je nog meer op kan rekenen qua uitgaven en hoe je geld kan besparen op de eindfactuur.

Wat zijn opsluitbanden?

Opsluitbanden worden gebruikt om de bestrating in te kaderen. Het zijn lange rechthoekige stenen die om de bestrating worden gelegd, soms op een lager niveau en soms hoger voor decoratie. Opsluitbanden zijn vooral van belang als de bestrating wordt gelegd met een kleine steensoort. Ze zorgen ervoor dat de bestrating blijft liggen, ook na een aantal jaar intensief gebruik, en daarmee wordt de levensduur dus aanzienlijk verlengd.

*Tip:

→ Wat kost uitbesteden? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale stratenmakers.

De kosten van opsluitbanden

De volgende tabel geeft weer waar je gemiddeld op kan rekenen als je opsluitbanden gaat aanschaffen. De prijs is inclusief BTW.

Kostenpost Prijs per eenheid
Opsluitbanden €2,50 – €5 per meter

 

Opsluitbanden zijn dus geen grote uitgave, maar kunnen we een groot verschil maken wat betreft de kwaliteit en het uiterlijk van je bestrating.

Andere uitgaven

Behalve opsluitbanden zijn er ook andere uitgaven waar je mee te maken krijgt als je bestrating wilt aanleggen. Welke steensoort gebruik je? Wil je het zelf doen, of wil je een stratenmaker inhuren en is er ophoogzand nodig om het oppervlak voor te bereiden? Hier kan je zien hoeveel deze uitgaven gemiddeld kunnen kosten.

 

Kostenpost Prijs
Voeg- en ophoogzand €55 – €75 per m3
Stenen €20 – €70 per m2
Grind €7 per m2
Stratenmaker €25 – €35 per uur
€12,50 – €22,50 per m2

 

Keuzes die de grootste invloed op de totaalprijs hebben te maken met welke soort bestrating je kiest en welke stratenmaker.

De stratenmaker

Als je beslist een stratenmaker in te huren, dan zal je zien dat de prijzen uiteen kunnen lopen. Een ervaren stratenmaker kan bijvoorbeeld meer vragen dan een beginneling. Ook voor een erkend stratenmaker betaal je meer, maar heb je wel een kwaliteitsgarantie. Zelfs de regio waar de stratenmaker gevestigd is, kan invloed hebben op het arbeidsloon. Dit wordt namelijk voor een gedeelte bepaald door wat de concurrentie in de omgeving in rekening brengt. Bekijk je klus dus kritisch en vraag je af welke eisen je hebt van de stratenmaker voordat je beslist met wie je in zee gaat.

Doe het zelf?

Je kan ook beslissen om de klus zelf te doen. Dit kan, vooral als het oppervlak niet veel bewerkt hoeft te worden en de klus niet te ingewikkeld is. De ondergrond is erg belangrijk. Als deze niet goed is voorbereid kunnen er verzakkingen optreden en wordt de levensduur van je bestrating aanzienlijk korter. Ook moet je er rekening mee houden dat dit erg veel tijd zal gaan kosten en dat het leggen van bestrating fysiek zwaar is. Durf je dit aan, dan is het zelf aanleggen van de bestrating een uitdagende klus die voldoening zal geven als het eenmaal is afgerond.

De bestrating

Als je voor kleinere stenen kiest, zoals waaltjes, koppelstones of bepaalde betonstenen, dan krijg je dus te maken met opsluitbanden. Betonstenen zijn aanzienlijk goedkoper dan klinkers, omdat ze goedkoper zijn om te maken. Je hebt betonstenen in allerlei kleuren en maten en soms zijn ze nauwelijks van echt natuursteen te onderscheiden. Waar je echter wel rekening mee moet houden is dat ze een levensduur hebben van 15 jaar, een stuk minder dan de andere beschikbare stenen, dat ze niet erg hard zijn en dat ze gevoelig zijn voor het aantrekken van mos en algen. Kies je voor klinkers, dan betaal je meer, maar heb je een natuurlijke steen, die een stuk langer meegaat en die makkelijk te onderhouden is. Op de lange termijn zijn de dure opties vaak goedkoper.

Kosten besparen op je bestrating

Het is lastig om te besparen op opsluitbanden alleen, maar zijn een paar manieren waarop je de kosten van je bestrating zo laag mogelijk kan houden.

  • Kies een beginner: als de klus geen specifieke vakkennis nodig heeft, is het vaak voordeliger om een beginnend stratenmaker te kiezen. Soms is dit juist positief, omdat deze een goede indruk achter wil laten, graag wil leren en soms een frisse kijk heeft op de klus.
  • Doe een gedeelte zelf: als je het niet aandurft om de klus zelf te doen, kan je altijd een gedeelte overpakken van de stratenmaker. Bespreek dit vanaf het begin, zodat je zeker weet dat je werkzaamheden niet in de weg staan van de garantie. Denk aan voorbereidend werk voordat de stratenmaker begint en opruimen tijdens- en na de klus.
  • Kies een stratenmaker uit de regio: door een lokale stratenmaker te kiezen, bespaar je op de voorrijkosten en heb je meteen alle regionale kennis en connecties in huis.

Bespaar nog meer met onze vergelijkingstool

Eén van de beste manieren waarop je geld kan besparen is door offertes te vergelijken van stratenmakers in je buurt. Onze vrijblijvende vergelijkingstool kan hiervoor een boel werk van je wegnemen. Vul je locatie en specificaties van de klus in, en je kan binnen een korte tijd een aantal offertes in je inbox verwachten. Zo kan je snel en makkelijk tot een beslissing komen wat betreft jouw specifieke bestrating.

 

Wat kost een stratenmaker precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij stratenmakers in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.