Informatie en advies over stratenmakers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als je ergens grind wilt laten plaatsen, dan kan je voor weinig geld een interessant oppervlak maken. Hier kan je lezen over de kosten van het plaatsen van grind, wat de factoren zijn die invloed hebben op de prijs en hoe je deze prijs zo laag mogelijk kan houden.

De voor- en nadelen van grind

Een groot voordeel aan grind is dat het erg goedkoop is en snel en makkelijk te leggen. Je kan het krijgen in verschillende (natuurlijke) kleuren en afmetingen zodat het toe te passen is op een groot aantal doeleinden. Grind kan je in een ronde vorm leggen zodat je ook vloeiende vormen kan creëren in je tuin. Het laat goed water door en is makkelijk te repareren door extra grind toe te voegen. Ook laat grind zich goed combineren met andere soorten bestrating en kan het zelfs voor de oprit goed worden gebruikt.

*Tip:

→ Wat kost uitbesteden? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale stratenmakers.

Een groot nadeel van grind kan zijn dat het erg lawaaiig is als je erop loopt of rijdt. Je hoort dus altijd mensen aankomen, of mensen binnen horen jou. Ook kan grind in verloop van tijd veel stof afgeven wat met droog weer in de lucht gaat hangen en op je auto of andere objecten terecht kan komen. En als laatste is het niet zo lekker om met blote voeten op grind te lopen.

De kosten van het leggen van grind

Omdat grind zelf goedkoop is en het leggen erg snel gaat, kan je voor weinig geld al een mooi oppervlak in je tuin verwezenlijken. Ook is het redelijk makkelijk zelf te doen waardoor je het arbeidsloon van de stratenmaker bespaart. In de volgende tabel zie je de kosten voor het leggen van grind, inclusief BTW.

 

Kostenpost Prijs
Grind Vanaf €7 per m2
Grindplaten €10 – €15 per m2
Stratenmaker €25 – €35 per uur
€12,50 – €22,50 per m2

 

De factoren die invloed hebben op de prijs

Omdat grind al een zeer goedkoop materiaal is, zal je vrij makkelijk kunnen inschatten wat de kosten zullen zijn voor jouw oppervlak. De factoren die dit nog kunnen veranderen zijn het soort grind dat je kiest, het type bestrating waar je het voor wilt gebruiken en de kosten van de stratenmaker.

Soorten grind

Grind wordt vaak gebruikt als een verzamelnaam, maar eigenlijk is het alleen het soort stenen dat rond is van vorm waardoor het erg los ligt. Je kan dit oplossen met grindplaten, of door een ander soort bestrating te kiezen. Steenslag of grint, bijvoorbeeld, zijn gebroken stukken natuursteen. Split zijn gebroken stukken steenslag zoals basalt of slate. Je kan het in verschillende kleuren en gradaties krijgen en vormt een aardig vastliggend oppervlak. Grind zelf is het goedkoopste, steenslag en split kan je vinden voor rond de €10 – €12 per vierkante meter.

Het oppervlak

Het doel van oppervlak kan de prijs ook beïnvloeden. Zo is grind prima geschikt voor een oprit, maar moeten er wel de nodige voorbereidingen getroffen worden. Vaak wordt er eerst nog een laag gebroken puin aangelegd worden wat wordt aangetrild. Hierop zou je vervolgens grindplaten kunnen leggen wat ervoor zorgt dat het grind beter blijft liggen en dat er geen onkruid door kan groeien. Ook kan je verschillende hardheden kiezen. Hardere steensoorten zijn Maassplit en Schots graniet en zijn daardoor prima voor een oprit. Maar Canadian Slate is bijvoorbeeld niet geschikt omdat het te zacht is en zal verpulveren als je er overheen rijdt.

De stratenmaker

Ook het arbeidsloon van de stratenmaker kan per persoon verschillen. Zo betaal je meer voor iemand met veel ervaring dan voor een beginneling. Een erkende stratenmaker is ook duurder en soms kan de regio waar de stratenmaker gevestigd is ook invloed hebben op de prijs. Dit geeft je de mogelijkheid de stratenmaker te kiezen naar aanleiding van de moeilijkheidsgraad van je klus.

Hoe kan je geld besparen op het plaatsen van grind?

Het plaatsen van grind is al erg goedkoop, maar er zijn manieren waarop je kan zorgen dat deze prijs laag blijft.

  • Doe het zelf: het leggen van grind is niet moeilijk om te doen. Hetgeen waar je goed rekening mee moet houden is de voorbereiding van de ondergrond en het kiezen van de juiste soort grind.
  • Ervaring: de stratenmaker hoeft voor het leggen van grind ook niet erg ervaren te zijn, tenzij je het combineert met een ingewikkelde stenen bestrating. Je kan dit dus prima door een beginnend, en dus goedkopere, stratenmaker laten doen.

Bespaar nog meer door offertes te vergelijken

Voor elke klus is het essentieel dat je een aantal offertes opvraagt en deze vergelijkt zodat je tot een weloverwogen beslissing kan komen voor jouw klus. Wij kunnen je hier mee helpen. Door gebruik te maken van onze vrijblijvende vergelijkingstool kan binnen een korte tijd een aantal offertes verwachten van stratenmakers in jouw omgeving. Zonder dat je ergens toe verplicht bent kan je deze naast elkaar leggen, vergelijken op de punten die voor jou belangrijk zijn en de juiste beslissing maken wat betreft jouw specifieke klus.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?