Informatie en advies over stratenmakers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Betonnen bestrating is een goedkope manier van bestraten. Tegenwoordig zijn er zo veel kleuren en maten betonstenen en -tegels te krijgen dat het grauwe en grijze imago al lang niet meer opgaat. Beton brengt een aantal voordelen, maar ook nadelen met zich mee. Deze zullen hier worden toegelicht per soort bestrating, inclusief de prijzen voor het aan laten leggen van een betonbestrating en de factoren die hier invloed op hebben.

 

*Tip:

→ Wat kost uitbesteden? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale stratenmakers.

Hoeveel betaal je voor betonbestrating?

Er zijn verschillende soorten betonbestrating. Zo zijn er stenen, waaronder koppelstones en klinkers en kan je besluiten een oprit bijvoorbeeld in beton te storten. De volgende tabel geeft deze kosten weer, inclusief BTW. Ook zijn er de kosten van de stratenmaker bijgevoegd.

 

Type bestrating Prijs per m2
Betonnen stenen €20 – €40
Koppelstones €20 – €30
Betonnen klinkers €20 – €30 per m2
Beton storten €10 – €20 per m2
Stratenmaker €25 – €35 per uur
€12,50 – €22,50 per m2

 

Factoren die invloed hebben op de prijs: het materiaal

Uiteraard heeft het soort materiaal dat je kiest invloed op de prijs, alhoewel de verschillen onderling niet heel erg groot zijn. Hier kan je lezen over de verschillende soorten bestrating.

Betonnen stenen

Eén van de grootste voordelen van betonnen stenen is dat ze in de vorm gegoten worden alvorens ze worden uitgehard. Dit proces houdt in dat je beton in elk model kan bestellen dat je wilt. Ook qua kleur zijn er een heleboel mogelijkheden. Behalve dit is dit proces ook milieuvriendelijk omdat er geen ovens aan te pas komen. Het materiaal is goedkoop en de productie niet arbeidsintensief, daarom is het ook mogelijk om de prijs van betonnen stenen lager te houden. De nadelen van beton in steenvorm is dat de levensduur aanzienlijk korter is dan dat van natuurlijke stenen. Je moet ze na maximaal 15 jaar toch wel gaan vervangen. Ook zijn ze minder hard en dus gevoelig voor beschadigingen en omdat beton een poreus materiaal is, zal er sneller mos of algen op groeien.

Koppelstones en klinkers

Koppelstones en betonnen klinkers zijn soorten betonnen stenen die op dit moment veel gebruikt worden. Ook al kan je beton in vele vormen krijgen, het mist vaak toch een stukje authentiek dat je met klei- of natuursteen wel hebt. Door voor koppelstones of klinkers te kiezen kan je dit probleem oplossen. Betonnen klinkers worden zo gemaakt dat ze nauwelijks van kleien klinkers te onderscheiden zijn en koppelstones worden eerst getrommeld waardoor ze kunstmatig een ouder uiterlijk krijgen.

Beton storten

Verder is het ook mogelijk om beton te storten en dit is al lang niet zo industrieel meer als het vroeger was. Voor een oprit is dit bijvoorbeeld ideaal. Gestort beton kan je krijgen in afwisselende kleuren en afwerkingen waardoor je je oprit of andere soort bestrating er strak en modern uit kan laten zien. Een groot voordeel van gestort beton ten opzichte van betonstenen is dat er geen naden in zitten, dus er kan geen onkruid doorheen groeien. Hierdoor is het onderhoud van gestort beton nauwelijks nodig en kan deze vorm van bestrating een leven lang meegaan. Als je op zoek bent naar een authentieke bestrating met een beetje karakter, dan is dit echter geen optie voor jou.

Factoren die invloed hebben op de prijs: de stratenmaker

Het arbeidsloon van de stratenmaker kan ook onderling verschillen. Vaak betekent het wel dat als je meer betaalt je ook meer krijgt. Een stratenmaker kan zich in verband met de concurrentie niet veroorloven om hetzelfde te bieden voor meer geld. Dus wil je een erkend stratenmaker of een vakman met jaren ervaring, dan zal je hoogstwaarschijnlijk meer geld neer moeten leggen. Ook kan de regio waar je woont invloed hebben op de prijs. Als de concurrentie daar niet groot is, zal deze hoger liggen dan in een gebied waar de stratenmakers actief met elkaar moeten concurreren.

Hoe kan je geld besparen op je betonnen bestrating?

In principe heb je al bijna de goedkoopste optie te pakken door voor beton te kiezen. Alleen grind is goedkoper. Je kan dit voor €7 per vierkante meter aanschaffen. Toch zijn er nog meer manieren waarop je de prijs laag kan houden.

  • Ervaring: als jouw klus vrij simpel is, heb je geen ervaren stratenmaker nodig. Waarom zou je niet de kans geven aan een beginneling? Zo kan je vaak een jonge en frisse kijk krijgen op je bestrating, krijg je vaak interessante nieuwe ideeën en zal je iemand krijgen die het nog nodig heeft om een goede indruk achter te laten.
  • Doe het zelf: je kan de bestrating ook zelf aanleggen, of als je dit niet durft een gedeelte zelf doen. Zo kan je met de stratenmaker overleggen dat je het oude oppervlak weghaalt en de ondergrond voorbereid voor zijn komst. Of je kan opruimen tijdens en na de klus. Overleg dit wel, zo komt de stratenmaker niet voor verassingen te staan en weet je zeker dat jouw activiteiten geen invloed hebben op de garantieregeling.

Bespaar tot 40 procent met onze vergelijkingstool

Gebruik vrijblijvend onze vergelijkingstool en ontvang binnen korte tijd een aantal offertes in je inbox van stratenmakers in jouw buurt. Zonder je ergens toe te verplichten, kan je deze vergelijken op de punten die voor jou belangrijk zijn. Zo weet je zeker dat je de juiste beslissing maakt wat betreft jouw betonbestrating.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?