Informatie en advies over stratenmakers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het bestraten van de oprit is meestal een grote, maar vrij simpele klus. Het oppervlak is vaak rechthoekig en het leggen van de stenen, het grind of beton is dus meestal rechtdoorzee. Je kan kiezen om de oprit zelf te bestraten, of om dit door een stratenmaker te laten doen. Hier kan je leze over de verschillende posten die de prijs beïnvloeden en hoe je geld kan besparen op een stratenmaker.

*Tip:

→ Wat kost uitbesteden? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale stratenmakers.

Hoeveel betaal je voor het bestraten van je oprit?

In de onderstaande tabel kan je zien welke prijzen je kan verwachten voor het bestraten van je oprit. De prijzen zijn inclusief BTW.

 

Kostenpost Prijs per eenheid
Voeg- en ophoogzand €55 – €75 per m3
Bestrating €7 – €50 per m2
Opsluitbanden €2,50 – €5 per m
Stratenmaker €25 – €35 per uur
  €12,50 – €22,50 per m2

 

De factoren die de meeste invloed hebben op de totaalprijs zijn de kosten van de stratenmaker en het soort bestrating dat je kiest.

De stratenmaker

Iedere stratenmaker vraagt een andere prijs. Over het algemeen zitten deze per regio aardig bij elkaar in de buurt. Men moet immers rekening houden met de concurrentie. Hierdoor zijn er wel verschillen per regio in Nederland. Vaak zijn vakmensen in de Randstad bijvoorbeeld goedkoper dan in de provincie. Het is wel aan te raden een stratenmaker uit jouw omgeving te kiezen, omdat je dan de voorrijkosten minimaal houdt, maar ook omdat deze persoon alle vakkundige kennis en connecties heeft van de regio. Ook de ervaring van de stratenmaker kan een verschil maken in prijs. Het spreekt voor zich dat je voor een beginnende legger minder moet betalen dan voor een geoefende vakman.

Betalen per uur of per vierkante meter?

De stratenmaker zelf bepaalt of je moet betalen per uur of per vierkante meter. Het verschil zit hem meestal in de moeilijkheidsgraad van de klus. Als er een bestrating gelegd moet worden volgens een ingewikkeld patroon, dan kan het zijn dat de stratenmaker per uur betaald zal willen worden. Hij kan dan zelf ook niet inschatten hoe lang hij er mee bezig zal zijn en hoeveel materiaal hij nodig zal hebben. Het bestraten van een oprit is echter meestal een groot rechthoekig oppervlak dat simpel te bestraten is, dus in deze gevallen zal betalen per vierkante meter het meest gangbaar zijn.

 

De soorten bestrating

Voor een oprit heb je stevige en harde stenen nodig, niet alles is hier dus voor geschikt. Je kan ook overwegen om je oprit te bestraten met grind of beton. De volgende tabel geeft de kosten weer van de soorten bestrating waar je voor kan kiezen inclusief BTW.

 

Soort bestrating Prijs per m2
Betonnen stenen €20 – €40
Koppelstones €20 – €30
Waaltjes of klinkers €35 – €50
Grind €7 per m2
Beton storten €10 – €20 per m2

 

Betonnen stenen en koppelstones

Het voordeel van betonnen stenen is dat je ze in elke vorm kan laten gieten die je maar wilt. En omdat ze daarna weggelegd worden om te drogen en te harden, in plaats van gebakken te worden, is het ook een milieuvriendelijke optie. Deze stenen zijn vrij goedkoop, te krijgen in allerlei kleuren, maar zeker niet minderwaardig. Ze missen misschien wel een beetje authenticiteit dat je van klei wel hebt. Dit kan je oplossen door voor koppelstones te kiezen, deze zijn gemaakt van getrommeld beton zodat ze kunstmatig een ouder uiterlijk krijgen.

Waaltjes of klinkers

Waaltjes en klinkers zijn dezelfde steensoort, rechthoekig, vrij klein en beschikbaar in verschillende kleuren. Ze zijn gemaakt van klei dat gebakken wordt waardoor ze hard en stevig zijn. Daardoor zijn waaltjes erg in trek voor opritten. Je kan ze in verschillende patronen laten leggen zodat je zelf het uiterlijk van je oprit kan bepalen. Je krijgt een interessante en authentieke oprit die erg lang mee zal gaan, maar hier betaal je dus ook meer voor.

Grind en gestort beton

Grind is een erg goedkope manier van het bestraten van je oprit en het kan erg snel worden gedaan. Je hebt het in verschillende kleuren en de juiste grindsoort zal ook niet opspatten als je er overheen rijdt met de auto. Een nadeel van grind is dat het vrij luidruchtig is als je er overheen rijdt of loopt. Gestort beton is ook een vrij goedkope optie. Maar je krijgt een naadloos wegdek waardoor je geen onkruid op je oprit zal zien, het is makkelijk te onderhouden en schoon te maken en kan een leven lang mee gaan.

Hoe kan je geld besparen op de bestrating van je oprit?

Het kan dus duur uitpakken, het bestraten van je oprit. Helemaal als je een groot oppervlak hebt. Hier zijn een paar tips om deze kosten zo laag mogelijk te houden.

  • Doe een gedeelte zelf: spreek met de stratenmaker en vraag wat jij kan doen om te helpen. Denk bijvoorbeeld aan voorbereidend werk, of opruimen tijdens en na de klus. Zorg er wel voor dat dit de garantie niet beïnvloedt.
  • Overweeg grind: het is misschien niet je eerste keus, maar grind is echt een stuk goedkoper dan de andere soorten bestrating. Je kan ook een gedeelte grind en een gedeelte steen doen om de prijs lager te houden.

Onze vrijblijvende vergelijkingstool

Een derde manier om geld te besparen is door onze vrijblijvende vergelijkingstool te gebruiken. Hiermee kan je tot 40 procent besparen op je stratenmaker. Door je locatie en de gegevens van je klus in te vullen zoekt het doelgericht offertes van stratenmakers uit jouw buurt. Deze kan je vergelijken wanneer het jou uitkomt en tot de juiste beslissing komen wat betreft jouw klus.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?