Informatie en advies over stratenmakers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als je je tuin wilt laten bestraten, dan is natuursteen één van de opties waar je voor kan kiezen. Je kan hiermee je tuin een uniek uiterlijk geven of een gedeelte van je tuin echt benadrukken. Natuursteen is een stuk duurder dan beton of klei, maar je krijgt er een uitstraling voor terug die niet te evenaren is. Hier kan je lezen over de kosten van natuursteen en van andere soorten bestrating en hoe je geld kan besparen op de eindfactuur.

*Tip:

→ Wat kost uitbesteden? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale stratenmakers.

Wat is natuursteen?

De naam zegt het al, natuursteen is een soort steen dat in de natuur gevonden wordt en daar wordt gewonnen. Er komen nauwelijks bewerkingen bij kijken, zoals bakken of uitharden. Het blok steen dat gewonnen is wordt in de juiste vorm geslepen, afgewerkt en in die hoedanigheid verkocht. Je kan natuurstenen kopen van onder andere basalt, graniet, zandsteen en leisteen, maar de keuze is groot. Omdat het een natuurproduct is, heeft elke steen een unieke kleur, tekening en structuur dat je met kunstmatige steensoorten niet kan nabootsen. Per steen zijn er ook verschillen. Basalt verkleurt bijvoorbeeld nauwelijks terwijl Chinees hardsteen vergrijst naarmate de tijd verstrijkt.

De voordelen van natuursteen

Behalve het unieke uiterlijk, krijg je met natuursteen ook een aantal andere voordelen mee. De mate hiervan verschilt per steensoort, maar over het algemeen is natuursteen vochtbestendig, erg sterk, niet krasgevoelig, hard en kan het op verschillende manieren worden afgewerkt.

Hoeveel ben je hier voor kwijt?

De prijs van natuursteen ligt aanzienlijk hoger dan dat van betonnen tegels of tegels van klei. Je betaalt voor de uniekheid en voor de manier waarop het verkregen moet worden. De volgende tabel geeft deze kosten weer inclusief BTW.

 

Steentype Prijs per m2
Flagstones €30 – €45
Natuursteen €35 – €70
Stratenmaker €25 – €35 per uur
  €12,50 – €22,50 per m2

 

Het verschil tussen flagstones en natuursteen is simpel gezegd de vorm. Flagstones zijn platte gebroken stukken steen die als een puzzel in elkaar worden gelegd terwijl natuursteen vaak op vorm gesneden is en dus op een symmetrische manier gelegd wordt. Beide zorgen voor een uniek en authentiek uiterlijk terwijl flagstones onaangelegd ogen en natuurstenen juist strak en rechtlijnig.

 

Natuursteen vergeleken met andere soorten bestrating

De volgende tabel geeft de kosten weer van andere soorten bestrating waar je uit zou kunnen kiezen. De kosten zijn inclusief BTW.

 

Bestrating Prijs per m2
Betonnen stenen €20 – €40
Koppelstones €20 – €30
Waaltjes of klinkers €35 – €50
Grind €7 per m2
Beton storten €10 – €20 per m2

 

Beton

Betonnen stenen en gestort beton is een stuk goedkoper dan natuursteen. Een ander voordeel van beton is dat je het in elke vorm en vele verschillende kleuren kan bestellen. Ga je voor gestort beton, dan heb je niet of nauwelijks onderhoud en een oppervlak dat erg lang mee kan gaan. Beton mist echter de natuurlijke en unieke uitstraling dat natuursteen wel heeft. Koppelstones kunnen dit probleem gedeeltelijk oplossen omdat ze getrommeld zijn en daardoor kunstmatig ouder lijken.

Waaltjes of klinkers

Waaltjes en klinkers zijn platte rechthoekige stenen gemaakt van gebakken klei. Deze zijn vrij klein en kunnen in verschillende patronen gelegd worden waardoor je zelf het uiterlijk kan bepalen van je bestrating. Het geeft je tuin een speels en stads uiterlijk, omdat ze veel als bestrating worden gebruikt in de binnenstad. Het resultaat van bestrating met waaltjes is dus compleet anders dan wanneer je natuursteen gebruikt.

Grind

Verreweg de goedkoopste optie is grind. Het kan gebruikt worden voor vele verschillende doeleinden, alleen of in combinatie met steen en omdat het allerlei kleuren en groottes heeft kan je ook hier veel variatie mee aanbrengen. Een groot nadeel van grind is dat het erg lawaaiig is en dat het op den duur stof kan veroorzaken.

Hoe kan je geld besparen op je natuurstenen bestrating

Als je voor natuursteen kiest, kan de prijs dus hoog zijn. Er zijn een paar manieren waarop je deze zo laag mogelijk kan houden.

  • Help mee: overleg dit altijd eerst met de stratenmaker, maar soms kan je een paar taken van de stratenmaker overnemen, zodat je minder hoeft te betalen. Denk hierbij aan voorbereidend werk en opruimen tijdens de klus en naderhand. Het is wel belangrijk dat wat je doet geen invloed heeft op de garantie.
  • Combineer: je kan ook het aantal vierkante meters natuursteen verminderen door het te combineren met bijvoorbeeld grind. Je stratenmaker zal je kunnen laten zien wat er allemaal mogelijk is.
  • Kies een lokale stratenmaker: zo bespaar je geld op de voorrijkosten en heb je meteen alle regionale professionele kennis en contacten die nodig zijn voor het uitvoeren van de klus.

Bespaar nog meer met onze vergelijkingstool

Onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool kan je een eindje op weg helpen. Goed voorbereiden is erg belangrijk en door je postcode en specificaties van je klus door te geven kunnen wij doelgericht zoeken naar een aantal offertes van stratenmakers in jouw buurt. Deze kan jij dan weer gebruiken voor het maken van de juiste beslissingen omtrent jouw klus.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?