Informatie en advies over stratenmakers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als je van plan bent een stratenmaker in te huren, kan het zijn dat je hebt overwogen een zwartwerker in dienst te nemen. De kosten voor zo’n klus kunnen flink oplopen en met een zwartwerker ben je veel minder kwijt. Omdat zwart werken illegaal is, zijn er consequenties aan verbonden voor de werker, maar ook voor jou. Hier kan je lezen hoeveel je kwijt bent voor een zwartwerker en hoeveel een erkende stratenmaker vraagt, wat je kan verwachten als je een zwartwerker inhuurt en hoe je eventueel anders geld kan besparen op je klus.

*Tip:

→ Wat kost uitbesteden? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale stratenmakers.

Zwartwerker en erkend stratenmaker

De volgende tabel geeft de uurlonen en het bedrag per vierkante meter weer dat je kan verwachten als je een zwartwerker of een erkend stratenmaker inhuurt.

Kostenpost Prijs
Zwartwerker €15 per uur
  €12 per m2
Stratenmaker €25 – €35 per uur
€12,50 – €22,50 per m2

 

De risico’s

Een zwartwerker is dus wel degelijk een stuk goedkoper, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Er zijn namelijk erg veel risico’s verbonden aan het inhuren van een zwartwerker. Zo ben je medeaansprakelijk als er een ongeluk gebeurt terwijl de stratenwerker aan het werk is. En als de belastingdienst erachter komt dat je werk hebt laten verrichten zonder hier belasting voor te betalen kan dit eindigen in een boete plus het terugbetalen van het geld dat je hebt bespaard. Behalve de legale risico’s zal je geen garantie krijgen voor het verrichtte werk en heb je dus geen enkele zekerheid dat het ook goed gebeurt. Het inhuren van een zwartwerker is echt compleet op eigen risico en het is aan jou om te beslissen of het je dit waard is.

Een erkend stratenmaker

Als je besluit een erkend stratenmaker in te huren, heb je een boel zekerheden. Zo heb je altijd iemand om op terug te vallen als er iets niet goed blijkt aan de bestrating en krijg je hier als het goed is ook garantie op. Behalve dat weet je zeker dat een erkend stratenmaker alle diploma’s heeft en dat hij voldoet aan de wettelijke- en kwaliteitseisen die hem zijn opgelegd. Zo heb je behalve vakmanschap de gemoedsrust dat er ook voor je gezorgd wordt na het voltooien van de klus.

Hoe kan je geld besparen op je stratenmaker klus?

Als je met een budget te maken hebt, maar je wilt toch graag (een gedeelte van) je tuin laten bestraten, dan zijn er een aantal dingen die je kan doen om de kosten zo laag mogelijk te houden.

  • Ervaring: een ervaren stratenmaker kost meer dan een beginneling. Je betaalt voor ervaring en kennis die jarenlang is opgebouwd. Tenzij jouw klus een vakman nodig heeft, kan je overwegen om het aan een beginnend stratenmaker te geven.
  • Een regionale stratenmaker: door een regionaal iemand aan te nemen, kan je gebruik maken van de contacten die de stratenmaker heeft bij groothandels uit de buurt en van de professionele kennis van die regio. Ook bespaar je zo op voorrijkosten.
  • Doe het zelf: als je het aandurft, kan je ook een gedeelte (of alles) zelf doen. Dit is wel tijdrovend en het aanleggen van bestrating is zwaar, maar je bespaart hier wel een boel geld mee. Bespreek met de stratenmaker wat mogelijk is, want soms heeft het invloed op de garantieregeling als je zelf gedeeltes gaat overnemen.
  • Bespreek alles met de stratenmaker: als je vanaf het eerste moment eerlijk bent over je budget, zal de stratenmaker materialen kiezen die goedkoper zijn maar waarmee je toch het juiste effect kan creëren. Ook kan je laten weten dat je een seintje wilt krijgen als de stratenmaker over het budget heen dreigt te gaan.

Vergelijk offertes en bespaar nog meer

Een andere manier om geld te besparen is door het vergelijken van offertes en wij kunnen je daar mee helpen. Door onze vrijblijvende vergelijkingstool te gebruiken kan je binnen een paar dagen een aantal offertes verwachten in je inbox. Geef je postcode in en de specificaties van de klus, zodat de tool doelgericht kan zoeken. Deze offertes kan je vervolgens in je eigen tijd met elkaar vergelijken zodat je precies weet wat de stratenmakers om je heen kunnen bieden voor een bepaald bedrag. Zo kan je de juiste vakman kiezen voor jouw specifieke klus en deze selecteren op kenmerken die voor jou belangrijk zijn.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?