Informatie en advies over stratenmakers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Een mooi terras kan een echte blikvanger zijn in je tuin. En er zijn oneindig veel mogelijkheden met materialen om een terras te laten maken wat naar jouw smaak is en wat bij de tuin past. Wil je graag een mooie plek waar je in je vrije tijd kan zitten en genieten van het uitzicht? Dan ben je vast ook benieuwd naar hoeveel dit zou kunnen kosten. Hier kan je lezen hoeveel je betaalt per vierkante meter voor het aanleggen van het terras, welke factoren invloed hebben op de prijs en hoe je geld kan besparen op de eindfactuur.

*Tip:

→ Wat kost uitbesteden? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale stratenmakers.

Hoeveel kost het aanleggen van een terras?

De volgende tabel geeft weer hoeveel je gemiddeld kan verwachten te betalen voor het aanleggen van een terras. Je ziet de prijzen van de materialen en het arbeidsloon van de stratenmaker. Alle bedragen zijn inclusief BTW.

 

Kostenpost Prijs per eenheid
Voeg- en ophoogzand €55 – €75 per m3
Bestrating €7 – €50 per m2
Opsluitbanden €2,50 – €5 per m
Stratenmaker arbeidskosten €12,50 – €22,50 per m2

 

De factoren die de meeste invloed hebben op de totaalprijs zijn de kosten van de stratenmaker en de bestrating. De keuzes die je hier maakt, kunnen een grote invloed hebben op de uiteindelijke rekening.

De stratenmaker

Hoeveel de stratenmaker in rekening zal brengen, hangt af van een aantal factoren. Zo is er de regio waarin hij werkzaam is. De prijs die hij vraagt wordt voor een gedeelte bepaald door wat de concurrentie vraagt. In gebieden waar de concurrentie hoog is, kan je dus een lagere prijs verwachten dan in gebieden waar minder stratenmakers actief zijn. Ook de ervaring van een stratenmaker speelt mee. Heeft deze jaren gewerkt, dan kan je kennis en vakmanschap verwachten, waar je uiteraard meer voor betaalt. Een beginnend stratenmaker zal goedkoper zijn.

De bestrating zelf

Ook de keuzes die je maakt wat betreft de bestrating zelf hebben grote invloed op de totaalprijs. Zo betaal je een stuk meer voor het aanleggen van een terras van natuursteen, dan voor een terras dat van betonnen stenen is gemaakt. De volgende tabel geeft de prijzen weer van de verschillende bestratingsmaterialen, inclusief BTW.

 

Bestrating Prijs per m2
Betonnen stenen €20 – €40
Koppelstones €20 – €30
Waaltjes of klinkers €35 – €50
Flagstones €30 – €45
Natuursteen €35 – €70
Grind €7 per m2
Beton storten €10 – €20 per m2

 

Betonnen bestrating

Als je voor betonnen bestrating kiest, dan heb je de keuze uit betonnen stenen, koppelstones of gestort beton. Betonnen stenen hebben veel voordelen, zo kan je ze krijgen in allerlei vormen en verschillende kleuren, en zijn ze goed te betalen. Als je liever een authentieker uiterlijk wilt, dan kan je koppelstones overwegen. Deze zijn gemaakt van getrommeld beton, zodat ze er ouder uit zien. Deze stenen gaan echter niet erg lang mee (maximaal 15 jaar), zijn niet zo sterk als de andere steensoorten en zijn gevoelig voor mos- en algvorming. Wil je een betaalbaar betonnen oppervlak wat een leven lang meegaat, dan kan je voor gestort beton kiezen. Dit geeft een strak uiterlijk aan je bestrating, heeft geen naden dus onderhoud is nauwelijks nodig én komt in verschillende uitvoeringen.

Klinkers en waaltjes

Waaltjes (of klinkers) zijn erg bekend van de straten in de binnensteden. Dit zijn rechthoekige kleine stenen die gemaakt zijn van klei en vervolgens worden gebakken in de oven. Vanwege hun afmetingen kunnen ze in allerlei verschillende patronen gelegd worden, wat je terras een interessant, speels maar ook stads uiterlijk kan geven. Klinkers gaan erg lang mee, zijn gemaakt van natuurlijk materiaal, maar zijn duurder dan betonnen stenen.

Flagstones en natuursteen

Natuurstenen tegels zijn de duurste optie, maar wel de duurzaamste. Door een investering te maken heb je een natuurlijk en authentiek ogend terras, waarvan geen enkele steen hetzelfde is, en die erg lang mee zal gaan. Natuursteen is hard, bestand tegen vorst, krasbestendig en uniek. Het nadeel is dat je er wel een bepaald startbedrag voor moet hebben. Flagstones zijn brokken platte natuursteen die als een puzzel in elkaar gelegd worden.

Grind

De goedkoopste optie is grind. Dit is te krijgen in verschillende kleuren en afmetingen en leent zich erg goed om gecombineerd te worden met tegels. Je kan met grind voor een kleine prijs een strak en modern uiterlijk geven aan je tuin en het is geschikt voor paadjes, terrassen en opritten. Het nadeel van grind is dat het vrij lawaaiig is als je erop loopt of rijdt.

Geld besparen op je terras

De volgende manieren kunnen helpen om de eindprijs van de stratenmaker zo laag mogelijk te houden.

  • Combineer: als je heel graag natuursteen hebt, maar je hebt het budget niet, dan kan je overwegen dit te combineren met grind. De stratenmaker kan je precies uitleggen wat wel en niet bij elkaar past.
  • Doe het zelf: je kan een gedeelte zelf doen, bijvoorbeeld het voorbereiden van de ondergrond, zodat de stratenmaker minder uren hoeft te maken.
  • Ervaring: vraag je af of je een ervaren stratenmaker nodig hebt, of dat een beginner het ook goed zou kunnen.

Bespaar ook met onze vergelijkingstool

Een manier om snel en vrijblijvend een aantal offertes op te vragen is door gebruik te maken van onze vergelijkingstool. Je vult je postcode in en de specificaties van de klus, en de tool kan doelgericht zoeken naar stratenmakers in jouw buurt. Je kan deze binnen een korte tijd in je inbox verwachten waarna je kan beginnen met vergelijken. Zo weet je zeker dat je de juiste beslissing maakt wat betreft jouw specifieke klus.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?