Informatie en advies over stratenmakers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
bestraten kruiwagen

Als je van plan bent te bestraten, kan je dit laten doen door een stratenmaker, maar je kan ook overwegen dit zelf te doen. Hier heb je echter wel de nodige materialen en gereedschappen voor nodig, die een stratenmaker normaal zelf bij zich zou hebben of zelf zou regelen. Hier kan je lezen hoeveel je kwijt bent aan gereedschap en materialen als je het zelf zou doen en hoe je de kosten van een stratenmaker zo laag mogelijk kan houden.

*Tip:

→ Wat kost uitbesteden? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale stratenmakers.

Zelf bestraten ja of nee?

Los van de financiële redenen, kan je je afvragen of het een goed idee is om zelf te bestraten. Het is een klus die zwaar is en erg precies kan komen. Vooral als je een oprit wilt bestraten, moet je zorgen dat je de juiste bestratingsverbanden, ondergrond en stenen gebruikt zodat het oppervlak het intensieve gebruik kan weerstaan. Om deze redenen kiezen de meeste mensen ervoor om grote oppervlaktes zoals een oprit of een terras met een ingewikkeld legpatroon, uit te besteden. Er is echter geen reden waarom je dit niet zelf zou kunnen. Met de juiste informatie achter de hand kan iedereen hier een poging toe wagen. En ook al zal het een stuk meer tijd in beslag nemen dan wanneer je een stratenmaker inhuurt, je zal er veel kennis, plezier en voldoening aan overhouden. Het enige dat je niet hebt als je zelf je bestrating legt, is garantie op de werkzaamheden. Mochten er verzakkingen optreden of een andere soort beschadiging, dan zal je dit dus zelf moeten repareren en financieren.

Kosten zelf bestraten

De volgende tabel geeft weer hoeveel je hier ongeveer aan kwijt zou zijn, mocht je dit zelf proberen. Het laat zien wat je voor gereedschap moet betalen en voor materialen. De prijzen zijn inclusief BTW.

 

Gereedschap Prijs
Minimaal gereedschap €50 – €70
Basispakket €120 – €140
Maximaal gereedschap €180 – €200
Materiaal
Voeg- en ophoogzand €55 – €75 per m3
Stenen €20 – €70 per m2
Opsluitbanden €2,50 – €5 per m

 

Het gereedschap

Hoeveel gereedschap je nodig hebt hangt helemaal van de klus af. Is het een kleine klus zoals bijvoorbeeld een paadje naar de schuur, dan kan je met minimaal gereedschap al een heel eind komen. Wil je een groot terras aanleggen met zware stenen die op maat moeten worden gesneden, dan is een maximaal gereedschap pakket verstandig. Onder minimaal wordt verstaan kniebeschermers, een straathamer, een touw, handschoenen en een duimstok. Een basispakket heeft hier extra bij merkkrijt, een draadpen, een meetband, een waterpas en een bats. Ga je voor maximaal gereedschap dan heb je al de voorgaande artikelen nodig, inclusief twee bandentangen, een vuisthamer en een stadsbezem.

Het materiaal

Wat je uitgeeft aan materiaal wordt vooral bepaald door de steensoort die je kiest. Ga je voor natuursteen, zoals basalt, kwartsiet of kalksteen, dan ben je een stuk meer kwijt dan wanneer je betonnen stenen kiest. Grind is het goedkoopste en het makkelijkst om te leggen. En omdat dit zich erg goed leent om gecombineerd te worden met andere steensoorten, kan je zo met grind een boel geld besparen. Betonnen stenen zijn het goedkoopst, maar deze gaan ook minder lang mee. Als je op de korte termijn voordelig uit wilt zijn, dan zijn deze een perfecte keuze. Wil je echter op de lange termijn geld besparen, dan is natuursteen het beste. De volgende tabel geeft aan hoeveel geld je kwijt bent aan de verschillende soorten bestrating inclusief BTW.

 

Bestrating Prijs per m2
Betonnen stenen €20 – €40
Koppelstones €20 – €30
Waaltjes of klinkers €35 – €50
Flagstones €30 – €45
Natuursteen €35 – €70
Grind €7 per m2

 

Geld besparen op een stratenmaker

Als je van plan bent de bestrating zelf te doen omdat je te maken hebt met een te klein budget, kan je de volgende tips gebruiken om deze prijs zo laag mogelijk te houden.

  • Ervaring: ga voor een beginnend stratenmaker, in plaats van een erkende vakman. Het arbeidsloon is lager en deze hebben het harder nodig om een goede indruk achter te laten.
  • Doe een gedeelte zelf: als je een gedeelte zelf doet, in plaats van alles, kan je besparen op de totale arbeidskosten. Overleg dit met de stratenmaker zodat je zeker bent dat dit geen invloed heeft op de garantie, maar je zou bijvoorbeeld het voorbereidende werk zelf kunnen doen en kunnen opruimen achteraf.
  • Kwantumkorting: hoe groter het oppervlak, hoe gunstiger de prijs per vierkante meter. Spreek met de buurman, vooral als jullie een oprit of terras hebben dat gedeeld wordt. Laat je dit samen aanpakken, dan betaal je per vierkante meter dus minder.

Vergelijk offertes zonder verplichting

De beste manier om een zo laag mogelijke prijs te bewerkstelligen terwijl jouw eisen in stand blijven is door offertes te vergelijken. Onze vrijblijvende vergelijkingstool kan je hierbij helpen. Door je postcode en specificaties van de klus in te geven, kan je tot 40 procent besparen op de totaalprijs. Binnen een korte tijd kan je van ons een aantal offertes verwachten van stratenmakers uit jouw regio. Zo kan je makkelijk tot een weloverwogen beslissing komen wat betreft jouw klus.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?