Informatie en advies over stratenmakers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als je een bestrating wilt (laten) leggen, heb je voeg- en ophoogzand nodig. Hier kan je lezen hoeveel je betaalt voor voeg- en ophoogzand, wat je verder kan verwachten aan kosten als je een bestrating gaat leggen en hoe je geld kan besparen.

Wat is ophoog- en voegzand?

Ophoogzand wordt gebruikt onder de bestrating om ervoor te zorgen dat het oppervlak recht is en dat de stenen de juiste ondersteuning krijgen zodat ze niet verzakken. Je kan met ophoogzand de bestrating ook verhogen. Er worden weinig eisen gesteld aan ophoogzand, daarom is het over het algemeen niet duur. Voegzand wordt tussen de stenen geveegd nadat de stenen zijn gelegd. Je kan voor beide doeleinden hetzelfde soort zand gebruiken.

*Tip:

→ Wat kost uitbesteden? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale stratenmakers.

Waarom ophoog- en voegzand?

Als je geen ophoog- en voegzand gebruikt, of je gebruikt het verkeerd, kan het zijn dat je bestrating gaat verzakken. Het ophoogzand is de basis voor de bestrating en als dit niet evenredig verdeeld is, kan het ene stuk meer druk weerstaan dan de andere of ligt het ene stuk van de bestrating hoger dan de andere. Als je de voegen niet vult met zand naderhand kunnen de stenen te veel bewegen en zullen ze uit positie raken. Ook zullen ze gevoeliger voor vorst zijn omdat er water tussen gaat zitten en als dit bevriest en uitzet kunnen je stenen makkelijker breken.

De kosten van ophoog- en voegzand

Ophoog- en voegzand is de goedkoopste zandsoort, en wordt het minst gereinigd van stoffen zoals schelpen en leem. De volgende tabel geeft de kosten weer per kubieke meter inclusief BTW.

 

Kostenpost Prijs
Zand €55 – €75 per m3

 

Hoeveel zand je nodig hebt, hangt af van het aantal vierkante meters dat je wilt leggen en de hoogte van het zand. Als je 25 vierkante meter net 25 centimeter wilt ophogen, dan heb je 25m2 x 0,25 meter = 6,25 m3 ophoogzand nodig. Dit vermenigvuldig je met 1,1 omdat het zand ongeveer 10 centimeter in zal klinken.

Andere materialen

Andere materialen die je nodig hebt als je een bestrating wilt leggen zijn de bestrating zelf en opsluitbanden. Als bestrating kan je kiezen voor stenen, gestort beton of grind. Opsluitbanden heb je nodig als je met kleine stenen gaat leggen. Deze banden leg je om de bestrating heen zodat de stenen beter op de plek blijven liggen. De volgende tabel geeft de kosten weer van deze materialen, inclusief BTW.

 

Kostenpost Prijs
Voeg- en ophoogzand €55 – €75 per m3
Stenen €20 – €70 per m2
Opsluitbanden €2,50 – €5 per m
Grind €7 per m2
Beton storten €10 – €20 per m2

 

De kosten van een stratenmaker

Je kan ook beslissen om het leggen van de bestrating door een stratenmaker te laten doen. Omdat bestraten een zware en vrij precieze klus is, kiezen veel mensen hiervoor, helemaal als het oppervlak groot is. De volgende tabel geeft de kosten weer van een stratenmaker, inclusief BTW en materiaal.

 

Kostenpost Prijs
Stratenmaker €25 – €35 per uur
€12,50 – €22,50 per m2

 

De prijs die de stratenmaker vraagt kan uiteen liggen per bedrijf dat je kiest. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn. De eerste is ervaring. Voor een ervaren stratenmaker betaal je meer dan voor een beginnende. Hier krijg je dan ook jarenlang ervaring en vakmanschap voor terug. Een erkende stratenmaker is ook duurder. Deze mensen hebben echter wel de juiste diploma’s en moeten aan bepaalde maatstaven voldoen waar ze ook op gecontroleerd worden. De regio waar de stratenmaker zich bevindt kan ook invloed hebben op de prijs. Dit wordt bepaald door wat de concurrentie in dezelfde regio vraagt.

Betalen per uur of per vierkante meter?

Je kan een stratenmaker per uur betalen en per vierkante meter. De laatste wordt meestal gebruikt voor simpele klussen waar de stratenmaker makkelijk kan bepalen hoeveel materiaal en werkuren hij nodig zal hebben. Is het een arbeidsintensieve of ingewikkelde klus, dan kan het zijn dat hij vraagt voor een arbeidsloon berekend in werkuren.

Hoe kan je geld besparen op je voeg- en ophoogzand?

Het is lastig geld te besparen op voeg- en ophoogzand, omdat dit al de goedkoopste zandsoort is. Je kan echter wel andere maatregelen nemen waardoor je de totaalprijs van de klus naar beneden haalt.

  • Doe het zelf: je kan overwegen een gedeelte zelf te doen. Het voorbereiden van het oppervlak bijvoorbeeld of het opruimen tijdens en na het werk.
  • Een lokale stratenmaker: als je toch een stratenmaker aan gaat nemen, neem dan een uit jouw regio. Dan bespaar je op voorrijkosten, maar heb je meteen ook alle professionele regionale ervaring in huis.

Bespaar nog meer met onze vergelijkingstool

Door gebruik te maken van onze vrijblijvende vergelijkingstool, kan je nog meer geld besparen op de stratenmaker. Deze tool kan je namelijk helpen aan een aantal offertes van stratenmakers uit jouw buurt. Geef je postcode en de specificaties in van de klus, en de tool doet de rest. Deze offertes kan je vervolgens in je eigen tijd met elkaar vergelijken en zo tot een weloverwogen beslissing komen wat betreft jouw klus.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?