Informatie en advies over stratenmakers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Hoogteverschillen in je tuin kunnen erg vervelend zijn, tenzij ze fungeren als decoratie. Als je je tuin er weer netjes en strak wilt laten zien, kan het ophogen van je tuin een optie zijn. Hier kan je lezen hoeveel je hier gemiddeld voor kwijt bent, welke factoren invloed hebben op de prijs en hoe je geld kan besparen op de eindfactuur.

*Tip:

→ Wat kost uitbesteden? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale stratenmakers.

Waarom je tuin ophogen?

Het ophogen van je tuin kan om verschillende redenen. Misschien zijn er in je bestrating verzakkingen opgetreden die je wilt laten corrigeren. Of wil je je tuin opnieuw laten aanleggen en betekent dit dat er bepaalde gedeeltes moeten worden opgehoogd voor het ontwerp? Of als je een pad wilt laten aanleggen, wordt de ondergrond ook vaak opgehoogd. Door dit te doen zal je tuin er weer egaal, verzorgd en harmonieus uitzien.

De kosten voor het ophogen van je tuin

Uiteraard zijn hier kosten aan verbonden. De volgende tabel geeft deze weer inclusief BTW en arbeidsloon.

Soort ophoging Prijs per vierkante meter
Ophoging inclusief zand €13 – €17
Ophoging inclusief zand en oude stenen terugplaatsen €26 – €31
Ophoging inclusief zand en nieuwe stenen plaatsen €26 – €31 + €20 – €70 voor de nieuwe stenen

 

Factoren die invloed hebben op de prijs

Zoals de bovenstaande tabel aangeeft, heeft het soort klus invloed op de prijs. Als je alleen een ophoging nodig hebt, betaal je uiteraard minder dan als er een nieuw ontwerp bovenop komt. Hier kan je lezen over de factoren die invloed kunnen hebben op de prijs.

De stratenmaker

De kosten die de stratenmaker voor de klus zal vragen kunnen fluctueren per bedrijf. Vraag je om een ervaren stratenmaker, bijvoorbeeld, dan zal je meer betalen dan voor een beginner. Helemaal als er een ontwerp voor een nieuwe tuin bij moet komen. Ook kunnen de prijzen per regio verschillen. Dit hangt voor een gedeelte af van de mate van concurrentie. Zijn er veel stratenmakers actief, dan zal de prijs gemiddeld lager liggen dan wanneer er niet veel anderen zijn om mee te concurreren.

De ondergrond

De functie van de ondergrond kan in sommige gevallen betekenen dat de prijs omhoog zal gaan. Als deze zwaar belast zal worden, zoals het geval is bij een oprit, dan kan het verstandig zijn om onder je opvulzand gebroken puin te leggen. Zo voorkom je dat er weer verzakking op kan treden. Voor een looppad is dit bijvoorbeeld niet nodig. Ook moet je voor plekken waar planten komen te staan tuinaarde gebruiken. Gebroken puin en tuinaarde zijn duurder dan opvulzand en kunnen dus de prijs doen stijgen.

Wel of geen tegels?

Wat je met de oppervlakte wilt doen heeft ook invloed op de prijs. Wil je bijvoorbeeld gras leggen, dan heb je tuinaarde nodig. Wil je tegels leggen, dan heb je opvulzand nodig. Wil je de oude tegels laten terugplaatsen, of wil je nieuwe tegels laten plaatsen? In het laatste geval betaal je extra voor de nieuwe tegels. Gras laten ophogen is over het algemeen goedkoper dan het ophogen van tegels. Dat is omdat het minder arbeidsintensief is en minder manuren kost om te voltooien.

Het oppervlak

Ook al zal je voor een groter oppervlak altijd meer betalen, de prijs per vierkante meter kan verschillen. Een hovenier vraagt gemiddeld vaak minder per vierkante meter als het oppervlak groot is omdat hij dan effectiever te werk kan gaan. Het is dus altijd verstandig te vragen hoeveel je betaalt per vierkante meter, ook als het oppervlak erg groot is.

Geld besparen op de ophoging van je tuin

De keuzes die je maakt wat betreft deze factoren kunnen dus een positief of negatief effect hebben op de prijs van je klus. Hier kan je lezen hoe je de kosten voor jouw ophoging zo laag mogelijk kan houden.

  • Doe het zelf: door de hovenier alleen de ophoging te laten doen, en zelf de rest, kan je flink wat besparen op de arbeidskosten. Ook kan je altijd overleggen of er taken zijn die je kan overnemen. Bespreek dit wel, want er kunnen consequenties zijn met betrekking tot de garantie.
  • Kies de juiste hovenier: vraag je af wat de juiste hovenier is voor jouw klus. Wil je een nieuwe tuin ontworpen hebben, dan kan het zijn dat een erkend hovenier het beste voor je is. Is je klus vrij simpel, bijvoorbeeld het ophogen van gras, dan kan je prima werken met een beginner.
  • Vraag de buurman: misschien grenst je tuin aan die van de buren en zijn ze ook geïnteresseerd om de tuin op te laten hogen. In dat geval krijg je gemiddeld per vierkante meter een lagere prijs omdat het oppervlak groter is.

Wij kunnen helpen met besparen

Door gebruik te maken van onze vrijblijvende vergelijkingstool kan je tot 40 procent besparen op de totaalrekening van de hovenier. Vul je locatie en de gegevens in van je klus en de tool zoekt een aantal offertes bij elkaar van hoveniers in jouw buurt. Deze kan je in je eigen tijd met elkaar vergelijken op punten die voor jou van belang zijn. Zo kan je snel en gemakkelijk tot de juiste beslissing komen wat betreft jouw specifieke klus.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?