Informatie en advies over stratenmakers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als je een stratenmaker nodig hebt, maar je hebt een beperkt budget, dan kan je overwegen om Poolse stratenmakers in te huren. Hier kan je lezen over de kosten van Poolse stratenmakers, de voor- en nadelen van deze arbeiders en hoe je geld kan besparen op de totaalfactuur.

Hoeveel vraagt een Poolse stratenmaker?

Het arbeidsloon van een Poolse stratenmaker is lager dan dat van een Nederlandse. Hier zie je deze kosten in een tabel, inclusief BTW, voor beide opties.

*Tip:

→ Wat kost uitbesteden? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale stratenmakers.

Stratenmaker Arbeidsloon
Nederlandse stratenmaker €25 – €35 per uur
€12,50 – €22,50 per m2
Poolse stratenmaker €15 – €25 per uur
€10 – €15 per m2

 

Je kan ook Poolse stratenmakers aannemen via een uitzendbureau dat hier in gespecialiseerd is. Dan betaal je ongeveer €5 euro per uur of vierkante meter meer. Hoe dan ook, de kosten liggen dus wel uiteen, wat krijg je hiervoor terug?

De voordelen van Poolse stratenmakers

De meeste Poolse stratenmakers zijn hier volledig op legale basis en werken voor een bedrijf (of hebben een bedrijf) dat is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, zoals het hoort. Je begaat dus geen misdrijf door met deze mensen in zee te gaan. Ook hebben ze vaak dezelfde kwalificaties en kennis als een Nederlandse stratenmaker. Ze werken hier omdat ze hier meer geld kunnen verdienen waarmee ze hun gezin of familie in Polen kunnen onderhouden. Om deze reden zijn ze vaak ook erg flexibel. Ze hebben geen gezin in Nederland waar ze ’s avonds naar terug moeten, of waarvoor ze het weekend vrij moeten hebben.

De nadelen van Poolse stratenmakers

Het grootste nadeel is de taal. Soms kan het lastig zijn om juist te communiceren wat je wilt met je bestrating en het is toch belangrijk dat begrepen wordt wat je wensen zijn. Ook als er iets mis gaat tijdens het klussen, is het moeilijk hierover te praten. Een ander nadeel is dat de Poolse bedrijven vaak geen keurmerk hebben of zijn gecertificeerd bij een vakbond. Daardoor heb je geen manier om te garanderen dat het werk dat geleverd wordt ook naar behoren zal gebeuren. En als laatste krijg je op het geleverde werk vaak geen garantie. Dat betekent dat als er iets mis gaat, je niet terug kan gaan naar het Poolse bedrijf om dit kosteloos te laten herstellen.

Nederlandse stratenmakers

Als je besluit met een Nederlandse stratenmaker in zee te gaan, dan weet je van tevoren ook niet wat de kwaliteit zal zijn van het werk dat geleverd wordt. Hier zitten net zo goed oplichters tussen. Het is echter wel mogelijk om voor een erkende stratenmaker te kiezen. Zo weet je zeker dat hij de juiste diploma’s heeft en dat hij zich aan de opgelegde wettelijke-, kwaliteits- en veiligheidsregels houdt. Hier kunnen ze elk moment op worden gecontroleerd. Kijk of de stratenmaker is verbonden aan een vakbond, wat nog meer getuigt van een serieuze kijk op het werk. Ook geven de meeste Nederlandse bedrijven gewoon garantie, zodat er ook nadat de klus is afgerond nog voor je gezorgd zal worden mocht dit nodig zijn.

Geld besparen op de stratenmaker kosten

Het kan dus vrij duur zijn om bestrating aan te laten leggen, en met alleen het arbeidsloon ben je er nog niet. Er zijn ook nog de materialen waar je voor in rekening gebracht kan worden. Als je met een budget werkt, kan je ook de volgende tips gebruiken om de kosten van de stratenmaker zo laag mogelijk te houden.

  • Spreek met de buurman: als je een terras of een oprit deelt met de buren kan je ze vragen of zij ook geïnteresseerd zijn om hier werk aan te laten verrichten. Zo kan je in aanmerking komen voor kwantumkorting; hoe groter het oppervlak, hoe gunstiger de prijs per vierkante meter.
  • Doe een gedeelte zelf: hierdoor kan je op de arbeidskosten besparen. Je kan bijvoorbeeld de oude bestrating zelf weghalen of opruimen tijdens en na de werkzaamheden. Bespreek dit wel van tevoren met de stratenmaker, het kan namelijk zijn dat je garantieregeling dan niet meer geldig is.
  • Ervaring: vraag je af of je een ervaren stratenmaker nodig hebt voor je klus of dat een beginner het ook kan doen. Beginners hebben minder ervaring, maar zijn wel goedkoper en hebben nog een boel te bewijzen. Soms kan deze kijk op de klus erg verfrissend werken.

Bespaar ook met onze vrijblijvende vergelijkingstool

Naast bovenstaande tips, is het vergelijken van offertes één van de beste manieren om geld te besparen op een klus. En wij kunnen je hier voor een groot gedeelte mee helpen. Voer de specificaties van je klus en de locatie in, en de tool doet de rest. Binnen een korte tijd zal je offertes ontvangen van een aantal stratenmakers in jouw omgeving. Deze kan je vervolgens zonder verplichtingen aan te gaan met elkaar vergelijken zodat je tot de juiste beslissing komt wat betreft jouw bestratingsklus.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?