Informatie en advies over stratenmakers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het leggen van je bestrating kan naar aanleiding van verschillende legverbanden. Dit zijn patronen die de stratenmaker kan gebruiken voor het leggen van de stenen. Dit heeft een esthetische functie, je kan zo zelf het uiterlijk van je bestrating bepalen, maar ook een praktische functie. Sommige bestratingsverbanden hebben minder snijverlies of zijn beter geschikt voor bepaalde doeleinden. Deze patronen zijn meestal van toepassing op het leggen van kleinere rechthoekige stenen zoals waaltjes, klinkers, koppelstones en andere betonnen steensoorten. Hier kan je lezen over de meest gangbare verbanden, hun kenmerken en kan je lezen hoe je geld kan besparen op de kosten van een stratenmaker.

*Tip:

→ Wat kost uitbesteden? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale stratenmakers.

Blokverband

Dit bestratingsverband wordt gecreëerd door twee stenen in een blok te leggen en dit te herhalen. Meestal wordt dit eerst horizontaal gedaan en daarna verticaal. Zo blijven de voegen op dezelfde lijn. Dit is een simpel legverband wat speciaal geschikt is voor terrassen en wat weinig snijverlies met zich meebrengt.

Halfsteensverband

Dit verband wordt erg veel gebruikt bij het leggen van klinkers. Er wordt eerst één rij stenen gelegd waarna de tweede rij gelegd wordt door de stenen de helft te verspringen. Deze techniek wordt ook bij het metselen toegepast en zorgt voor een sterke ondergrond. Daarom kan het goed worden gebruikt voor opritten en terrassen.

Wildverband

Dit is één van de oudste legverbanden en het geeft de indruk dat de stenen op willekeurige wijze zijn neergelegd. Dit wordt gedaan met stenen die verschillen van grootte, maar vaak wel degelijk volgens een patroon. Dit is vooral een erg mooi ogende vorm van bestrating, dus te gebruiken voor oppervlaktes die goed in het oog liggen. Wel heb je hier veel snijverlies en is het niet de meest sterke manier van leggen zodat het voor de oprit niet speciaal geschikt is.

Visgraadverband

Deze vorm van bestrating is erg sterk en wordt daarom veel gebruikt voor bestrating en opritten die veel te verduren krijgen. Voor dit verband worden de stenen in een v-vorm gelegd zodat een soort visgraad ontstaat. Dit is wel één van de lastigste verbanden om te leggen waar enige ervaring en kennis voor nodig is.

Elleboogverband

Dit verband is soortgelijk aan het visgraadverband, alleen worden de stenen hier horizontaal en verticaal gelegd als een elle boog. Hierdoor krijg je een diagonale lijn in je bestrating. Deze legtechniek is net als het visgraadverband erg sterk en dus voor opritten erg geschikt. Het wordt vaak toegepast op straten en metselwerk.

 

Keperverband

Dit legverband is een combinatie van het visgraadverband en het elleboogverband. Het wordt vooral toegepast op het leggen van klinkers en net als het visgraadverband worden ze hier in een v-vorm toegepast waardoor horizontale lijnen ontstaan. Net als het visgraadverband en het elleboogverband, is het keperverband lastig om te leggen maar wel erg sterk dus uitermate geschikt voor een oprit.

Welk soort verband voor welke situatie?

Het soort verband dat je kiest wordt dus vooral bepaald door de functie van het oppervlak. Wil je een oprit aanleggen, dan is het verstandig een bestratingsverband te kiezen dat goed op elkaar aansluit en sterk is. Gaat het om een terras, dan is dit minder belangrijk want het zal minder te verduren hebben. Daarom kan je hier kiezen voor een legpatroon dat mooi is en vooral een esthetische functie heeft. Voor een tuinpad is een visgraad- of een halfsteensverband het beste. Deze zorgen voor een rustig effect en kunnen ook goed op smalle oppervlakten worden gebruikt in combinatie met opsluitbanden.

Geld besparen op de stratenmaker

Het inhuren van een stratenmaker kan prijzig zijn. Vaak betaal je tussen de €25 – €35 per uur of

€12,50 – €22,50 per vierkante meter. Hier kan je lezen hoe je geld kan besparen op de stratenmaker.

  • Kies een regionale stratenmaker: zo houdt je de voorrijkosten minimaal, maar heb je ook alle regionale kennis en connecties in huis die kunnen helpen bij het uitvoeren van de klus.
  • Doe het zelf: je kan proberen zelf de bestrating te leggen. Dit is echter precies en zwaar werk en durf je dit niet, dan kan je met de stratenmaker overleggen om een gedeelte zelf te doen. Denk hierbij aan het voorbereidende werk of opruimen tijdens en na de klus. Bespreek dit wel, want het kan invloed hebben op de garantieregeling.
  • Ervaring: een ervaren stratenmaker is duurder. Vraag je dus af of jouw klus gedaan kan worden door een beginnende stratenmaker.
  • Spreek met de buren: hoe groter het oppervlak, hoe lager de kosten per vierkante meter. Deel je een oprit of een terras met de buren, dan kan je overwegen dit tegelijk te laten leggen zodat je in aanmerking komt voor kwantumkorting.

Gebruik onze vergelijkingstool

Je kan nog meer besparen op je klus door gebruik te maken van onze vergelijkingstool. Door je locatie en specificaties van de klus door te geven, kan de tool doelgericht op zoek naar offertes van stratenmakers uit jouw buurt. Binnen een paar dagen kan je een aantal offertes in je inbox verwachten waar je meteen mee aan de slag kan. Zonder je ergens toe te verplichten kan je zo de juiste beslissing maken wat betreft jouw specifieke klus.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?