Informatie en advies over stratenmakers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Bestrating in je tuin aanleggen kan om een aantal redenen. Misschien wil je graag minder onderhoud hebben, wil je een oprit maken zodat je je auto veiliger kan parkeren of ben je juist op zoek naar een decoratief terras of pad. Wat ook de reden, je bent ook vast geïnteresseerd in hoeveel je hier nu voor betaalt. Hier kan je lezen wat je gemiddeld betaalt per vierkante meter om een vorm van bestrating aan te (laten) leggen en hoe je hier geld op kan besparen.

 

*Tip:

→ Wat kost uitbesteden? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale stratenmakers.

De kosten van een stratenmaker en de materialen

Je zou het bestraten zelf kunnen doen. Hier gaat echter wel veel tijd en nog meer energie in zitten, want bestraten is erg zwaar werk. Ook komt het leggen vrij precies en is het voor de levensduur van je bestrating erg belangrijk dat het ook goed gebeurd. Allereerst een overzicht van de posten waar je op kan rekenen geld te moeten spenderen. In de volgende tabel kan je zien hoeveel je betaalt voor een stratenmaker en de materialen. De bedragen zijn inclusief BTW.

 

Kostenpost Prijs per eenheid
Voeg- en ophoogzand €55 – €75 per m3
Stenen €20 – €70 per m2
Opsluitbanden €2,50 – €5 per m
Stratenmaker €25 – €35 per uur
€12,50 – €22,50 per m2

 

Factoren die de prijs beïnvloeden

Terwijl je bezig bent met je planning zullen er een aantal opties naar voren komen en welke je daarvan kiest kan de prijs aanzienlijk beïnvloeden.

De stratenmaker

Stratenmakers vragen meestal om betaald te worden per vierkante meter. Heb je echter een ingewikkelde of lastige klus, dan kan het zijn dat hij zal vragen om per uur betaald te worden. Denk aan het verschil tussen het leggen van een rechte oprit en het maken van een terras volgens een ingewikkeld patroon. De stratenmaker zal dit van tevoren met je overleggen, zodat je tot een overeenkomst kan komen wat betreft de betaling. Ook kan het duurder zijn om een stratenmaker in te huren met ervaring dan een beginneling. Kijk dus kritisch naar je klus en vraag je af welke van de twee je nodig hebt. En als laatste kunnen de kosten van de stratenmaker ook verschillen per regio in Nederland omdat de concurrentie daar hoger of lager is.

Het materiaal

Ook het materiaal dat je kiest heeft een invloed op de prijs en met name het soort stenen. Wat betreft opsluitbanden en zand valt niet veel te kiezen, maar er zijn erg veel steensoorten die ieder een andere prijs hebben en die ieder een ander uiterlijk geven aan je bestrating en tuin. De volgende tabel geeft de kosten van verschillende type steen weer per vierkante meter en inclusief BTW.

Steentype Prijs per m2
Betonnen stenen €20 – €40
Koppelstones €20 – €30
Waaltjes of klinkers €35 – €50
Flagstones €30 – €45
Natuursteen €35 – €70

 

Betonnen stenen en koppelstones

Deze stenen bevinden zich ongeveer in dezelfde prijsklasse. Koppelstones zijn stenen van getrommeld beton. Dat betekent dat ze kunstmatig een ouder uiterlijk krijgen. Je kan ze vinden in verschillende formaten, maar de meest gangbare vorm is vierkant. Omdat je deze stenen ook veel in historische centra ziet, kan je je bestrating een stads uiterlijk geven. Betonnen stenen hebben als voordeel dat ze gegoten worden en dus in elke vorm geleverd kunnen worden die jij wilt. Ook is het proces milieuvriendelijk omdat deze stenen niet gebakken hoeven worden, maar simpelweg worden uitgehard.

Waaltjes of klinkers

Iedereen kent de bekende waaltjes, ook wel klinkers genoemd, waar menig straat in Nederland mee bekleed is. Deze rechthoekige kleine stenen zijn gemaakt van klei en worden op hoge temperaturen gebakken. Hierdoor kunnen waaltjes erg lang meegaan. Omdat ze zo klein zijn, zijn er een groot aantal verschillende legpatronen die de statenmaker kan gebruiken zodat de bestrating er speels en symmetrisch uit komt te zien.

Flagstones en natuursteen

Dit zijn de duurste steensoorten en hiermee maak je echt een statement. Flagstones zijn gebroken platte stenen die als een puzzel in elkaar gelegd worden zodat het oppervlak er natuurlijk en onaangelegd uit ziet. Natuursteen is meestal gemaakt van kalksteen, kwartsiet, basalt of zandsteen. Omdat deze soorten compleet natuurlijk zijn gaan ze erg lang mee. Daarnaast geven ze een schitterend uiterlijk aan je bestrating.

Hoe kan je geld besparen op je stratenmaker?

Het aan laten leggen van bestrating kan dus vrij duur uitpakken. Helemaal als je besluit het uit te besteden aan een stratenmaker. Toch zijn er een paar maniertjes waarop je deze kosten zo laag mogelijk kan houden.

  • Doe een gedeelte zelf: misschien is het niet mogelijk dat je de hele klus zelf aanpakt, maar je kan wel bijvoorbeeld de voorbereiding doen of opruimen achteraf. Bespreek dit wel met de stratenmaker.
  • De juiste stratenmaker: het is ook belangrijk dat je de juiste stratenmaker kiest. Als er geen ervaring nodig is, dan kan je het met een goedkopere beginneling ook af. Het is ook altijd verstandig om iemand uit de buurt te kiezen zodat je bespaart op de voorrijkosten.

Bespaar ook met onze vergelijkingstool

Behalve met bovengenoemde tips, kan je ook met onze vrijblijvende vergelijkingstool geld besparen op je stratenmaker en soms wel tot 30 procent. We hebben alleen je locatie en de specificaties nodig van je klus, en de tool stuurt je binnen een korte tijd een aantal offertes van stratenmakers uit jouw buurt. Deze kan je in je eigen tijd met elkaar vergelijken en zo een beslissing vormen over jouw specifieke klus.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?