Informatie en advies over stratenmakers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Bijna elke tuin heeft wel één soort bestrating. Dit kan vele doeleinden hebben. Zo is bestrating laag in onderhoud en kan je beslissen een gedeelte van je tuin om die reden te beleggen. Bestrating is ook functioneel, neem bijvoorbeeld een pad, een terras of een oprit. Ook kan je sierbestrating gebruiken om een gedeelte van je tuin te benadrukken. Wat ook de reden, als je zelf een gedeelte van je tuin wilt (laten) bestraten, ben je vast geïnteresseerd wat de kosten hiervoor zijn.

*Tip:

→ Wat kost uitbesteden? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale stratenmakers.

De kosten van bestrating in je tuin

Bestraten is een klus die je zelf zou kunnen doen. Het is echter erg zwaar werk en het leggen van de stenen komt vrij precies. Wordt dit niet goed gedaan, dan is er kans op verzakkingen of andere beschadiging van de bestrating. Daarom kiezen veel mensen om het uit te besteden aan een stratenmaker. De volgende tabel geeft weer hoeveel je gemiddeld kwijt bent aan een stratenmaker en de verschillende materialen. De kosten zijn inclusief BTW.

Kostenpost Prijs per eenheid
Voeg- en ophoogzand €55 – €75 per m3
Stenen €20 – €70 per m2
Opsluitbanden €2,50 – €5 per m
Stratenmaker €25 – €35 per uur
  €12,50 – €22,50 per m2

Uurtarief of per vierkante meter?

Eén van de factoren die invloed hebben op de totale prijs is het loon van de stratenmaker. Het kan zijn dat hij dit per vierkante meter in rekening zal brengen, maar hij kan ook vragen om per uur betaald te worden. Dit hangt meestal af van de moeilijkheidsgraad van de klus. Voor het leggen van een ingewikkeld patroon betaal je meestal per uur, terwijl een simpele oprit leggen vaak per vierkante meter gaat.

Voeg-, ophoogzand en opsluitbanden

Dit zijn extra materialen die nodig zijn voor het leggen van de bestrating. Het zand wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat de stenen van een goede ondergrond zijn voorzien voordat ze gelegd worden en dat ze netjes worden opgevuld. Zo krijg je een rechte bestrating die niet gauw wegzakt en nauw aan elkaar aansluiten. Opsluitbanden zijn randen die als een kader om de bestrating worden gelegd om de stenen op de plek te houden. Dit is vooral van toepassing op bestrating met kleine stenen.

De stenen zelf

Natuurlijk heeft het soort stenen dat je kiest ook invloed op de prijs. En zoals je in de bovenstaande tabel kan zien, liggen deze prijzen nogal uiteen. Betonnen tegels kan je al vinden vanaf €20 per vierkante meter, maar als je met een mooie natuursteen wilt gaan werken, kan je hier tot €70 voor kwijt zijn. De volgende tabel geeft deze verschillen in prijs weer per soort stenen en per vierkante meter.

Steentype Prijs per m2
Betonnen stenen €20 – €40
Koppelstones €20 – €30
Waaltjes of klinkers €35 – €50
Flagstones €30 – €45
Natuursteen €35 – €70

 

Koppelstones en betonnen stenen

Dit zijn de goedkoopste opties wat betreft steensoorten. Koppelstones zijn vierkante klinkers die je vaak in historische centra kan vinden. Ze zijn te krijgen in allerlei kleuren en afmetingen en geven je bestrating een karakteristiek uiterlijk. Betonnen stenen hebben als voordeel dat ze gegoten worden en daarna worden uitgehard. Dat betekent dat je ze in elke vorm en kleur kan bestellen die je wil.

Waaltjes of klinkers

Waaltjes worden ook wel klinkers genoemd. Dit zijn kleine stenen gemaakt van klei die onder hoge temperaturen worden gebakken. Daardoor zijn ze hard en gaan ze erg lang mee. Waaltjes en klinkers kunnen in allerlei patronen gelegd worden en geven een speels en stads uiterlijk aan je bestrating.

Flagstones en natuursteen

Flagstones en natuurstenen geven je tuin een onaangelegd of natuurlijk uiterlijk. Flagstones zijn gebroken platte stukken steen die als een puzzel in elkaar gelegd worden. Natuursteen is vaak zandsteen, kalksteen, kwartsiet of basalt. Dit zijn kwalitatief hele sterke stenen en zijn ook erg mooi om te zien. Flagstones en natuursteen kunnen echt een blikvanger zijn in je tuin.

Hoe kan je kosten besparen op je bestrating?

Het aanleggen van bestrating kan door middel van een paar beslissingen dus al aardig in prijs oplopen. Hier volgen een aantal tips die je kan gebruiken om de prijs laag te houden.

  • Vergeet grind niet: als alternatief voor bestrating kan je ook grind overwegen. De kosten hiervoor zijn €7 per vierkante meter, dus een stuk goedkoper. Grind blijft goed liggen en kan ook erg mooi zijn, vooral in combinatie met andere stenen. Een nadeel is dat het luidruchtig kan zijn.
  • Doe het (gedeeltelijk) zelf: je kan het aanleggen van de bestrating zelf doen en als het geen groot oppervlak betreft, is dit zeker een optie. Ook kan je gedeeltes doen, zoals het voorbereidende werk of het opruimen achteraf. Overleg dit wel van tevoren met je stratenmaker, zodat hij er rekening mee kan houden tijdens de werkzaamheden.

Met onze vergelijkingstool bespaar je nog meer

Door onze vrijblijvende vergelijkingstool te gebruiken, kan je nog meer besparen op de rekening van de stratenmaker en soms wel tot 30 procent. Door simpelweg je locatie en de specificaties van je klus in te geven in de tool, kan je binnen een korte tijd een aantal offertes verwachten van stratenmakers in jouw buurt. Deze kan je vervolgens in je eigen tijd vergelijken zodat je een goede beslissing kan maken wat betreft de bestrating in je tuin.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?