Informatie en advies over stratenmakers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Stappenplan bestratenAls je graag nieuwe bestrating zou willen aanleggen in je tuin, dan kun je overwegen dit zelf te doen. Werk je volgens een duidelijk plan, dan is dit zeker te doen. Bestraten is wel zwaar en het komt vrij precies. Veel mensen kiezen er om die redenen voor om het uit te besteden aan een stratenmaker. Maar, heb jij de tijd, de energie en de zin, dan kun je zelf een prima stuk bestrating plaatsen als je je aan het volgende stappenplan houdt.

Welk gereedschap heb je nodig?

Het gereedschap dat je nodig hebt, hangt af van de moeilijkheidsgraad van je klus. Een kruiwagen is altijd handig en daarbij kniebeschermers en handschoenen, een straathamer, een touw en een duimstok. Dit is echt minimaal, en je kunt hier het beste ook een meetband, een waterpas, een bats, merkkrijt en een draadpen aan toevoegen. Met bandentangen kun je de opsluitbanden beter tillen. In totaal kun je rekenen op een prijskaartje van €200 – €250 voor de gereedschappen, als je deze allemaal nieuw moet kopen.

Bekijk hier inspiratie.

Stap 1: bepaal het materiaal

Het is makkelijker als je eerst het materiaal bepaalt waarmee je wilt leggen. Als je de afmetingen al weet, kun je deze makkelijk inpassen in je tekening. Er zijn grote tegels van natuursteen, beton of afgebakken klei die vrij makkelijk te plaatsen zijn. Stenen en klinkers zijn lastiger te leggen, maar hier heb je meer mogelijkheden mee wat betreft de patronen.

Stap 2: opmeten en tekenen

Nu kun je overgaan op het opmeten van je tuin. Meet de lengte en de breedte met behulp van een landmeter, als je deze hebt en als het belangrijk is dat het op de millimeter wordt opgemeten. Is een centimeter meer of minder geen probleem, dan kun je dit prima doen met een meetlat. Dit teken je vervolgens op schaal uit; vergeet niet ook de woning hierin te plaatsen en eventuele beplanting. Nu kun teken je bestrating op schaal in deze tekening. Dit is goed zodat je een visueel beeld krijgt van hoe het eruit zal komen te zien en zodat je de bestrating op de grond kunt uitzetten.

Stap 3: het uitzetten

Met je tekening op schaal weet je nu precies wat de afmetingen zijn van je bestrating tot je woning en andere objecten. Gebruik latjes en een stukje touw om het af te zetten en controleer of je hier tevreden mee bent.

Stap 4: uitgraven, opvullen en aandrukken

Hoe diep je het te bestraten oppervlak vervolgens uitgraaft hangt af van het soort bestrating dat je legt. Is dit een oprit, dan is er extra ondersteuning nodig en graaf je 20 centimeter grond uit. Betreft het een paadje dan is 15 centimeter genoeg. Dit uitgegraven gedeelte vul je vervolgens op met zand of korrelmix en zand voor extra stevigheid. Hier kun je ook een worteldoek tussen leggen zodat je minder last krijgt van onkruid of schade van mollen. Dit worteldoek plaats je onder het zand en over de korrelmix (als je dit gebruikt). Druk het geheel goed aan met behulp van een plank. 

Stap 5: het afschot

Om goede afwatering te realiseren is het belangrijk dat je bestrating enigszins schuin ligt. Anders kunnen er makkelijk plassen ontstaan. Dit wordt ook wel afschot genoemd en per meter dient het verschil in hoogte ongeveer 1 centimeter te zijn. Dit kun je vrij gemakkelijk uitzetten met een touwtje. Plaats een rij klinkers of trottoirbanden om het te bestraten oppervlakte heen, zorg dat het afschot in orde is en vul het vlak nog wat op met zand. Het is de bedoeling dat de uiteindelijke bestrating hoger komt te liggen dan de rand.

Stap 6: tegels leggen

Nu kun je beginnen met het leggen van de tegels. Werk van buitenaf naar binnen en klop ze goed aan met een hamer. Eerst plaats je de hele tegels en laat de ontbrekende vlakken open. Met een klinker- of tegelknipper kun je vervolgens de stenen voor de lege plaatsen precies op maat snijden en plaatsen. Wanneer je klaar bent strooi je zand over de tegels en veegt dit over de bestrating. Dit herhaal je meerdere malen. Ook is het verstandig het zand een week te laten liggen, zodat het alle kieren tussen de stenen opvult.

Wat zijn je besparingen?

Door de klus zelf te doen, in plaats van een stratenmaker in te huren, bespaar je het arbeidsloon van deze vakman. Vaak ligt dit tussen de €25 en €55 per uur of €12 en €25 per vierkante meter. De prijs die een stratenmaker vraagt wordt vooral bepaald door de ervaring die hij heeft. Voor vakwerk betaal je meer dan wanneer je een beginner inhuurt. Voor een bestrating van 20 vierkante meter zou een stratenmaker met gemiddelde ervaring alleen aan arbeidsloon €350 vragen. Trek hier de kosten van het gereedschap nog af en je hebt je besparing.

Vergelijk offertes

Wil je graag in contact komen met een betrouwbare en regionale stratenmaker? Gebruik dan onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool en ontvang in een korte tijd verscheidene offertes speciaal voor jouw klus.

Lees ook:

Kunststof kozijn gids

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?